Beşiktaş, Gaziantepspor ve Bursaspor kulüplerine, finansal durumundaki sorunlar nedeniyle UEFA tarafından Avrupa kupalarından 1 yıl men cezası aldı.

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman'ın, UEFA yetkilileriyle görüşmesinin ardından 500 bin euro ceza karşılığı 3 yıl ertelenen cezaya UEFA müfettişleri itiraz etmişti. Bunun sonucunda tekrar görüşülen dava karara bağlandı.

Başkan Fikret Orman'ın bugün sabah saat 10.00'da avukat Emin Özkurt ve kulübün dış ilişkiler sorumlusu Emin Usta ile birlikte geldiği UEFA merkezinde yapılan görüşme sonrasında Beşiktaş'a 1 yıl UEFA kupalarından men cezası verildi.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, UEFA Tahkim Kurulu'nun Beşiktaş Kulübü'ne 1 yıl süreyle Avrupa kupalarından men ve 200 bin Avro para cezası vermesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, ''110 yıllık Beşiktaş'la ilgili ilk kez böyle bir durum yaşanıyor. Benim asıl üzüntüm buna'' dedi.

Orman "Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) başvuracağız" dedi.

"Başkan dediğin para babası olur" diye diye...
Avrupa'da ve Türkiye'de büyük kulüplerin önemli bir bölümünün ciddi gelirleri ve borçları bulunuyor. Ancak Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili ve TÜSİAD üyesi Yıldırım Demirören'in başkanlığı döneminde Beşiktaş kulübünün içene düştüğü durum "başkan dediğin para babası olur" anlayışının sonuçlarını gösteriyor.

Demirören'in başkanlığa geldiği 2004 yılında 27 milyon TL borcu olan Beşiktaş Kulübü, geçtiğimiz hafta sonu yapılan Divan Kurulu toplantısında açıklanan resmi verilere göre şu an 482 milyon 295 bin 629 TL borca sahip. Gerçek rakamın bu rakamın da üzerinde olduğu iddiaları basına yansırken, resmi rakam bile son 8 yılda borcun yaklaşık 20'ye katlandığını gösteriyor.

BJK'nin Şubat 2012'de Beşiktaş Kulübü Başkanlığı'nı bırakarak Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı'na seçilen Yıldırım Demirören'e borcu ise tam 104 milyon 386 bin 762 TL olarak açıklandı. Demirören'in bu parayı hibe edececeği yönünde basında haberler çıksa da, BJK Denetleme Kurulu Başkanı Feyyaz Tuncel, Demirören'e, 100 milyon liralık 2 yıl içinde 5 eşit taksitte ödemeli senet verildiğini kaydetti. Tuncel, senet başlangıç tarihinin 20 Ağustos 2012, son senedin tarihinin ise 20 Ağustos 2014 olduğunu ifade etti.

Ayrıca, kulübün, eski yöneticilerden Serdal Adalı'ya 9 milyon 828 bin 432 lira, Doğan Küçükemre'ye de 3 milyon 283 bin lira borcu olduğu ifade edildi.

Kaan Arslanoğlu soL'da Beşiktaş'ın içinde bulunduğu borç batağını ve kulüp kongresindeki tartışmaları yazmıştı. Arslanoğlu'nun yazısını okumak için:Futbolu uzaktan sevmek aşkların en güzeli: BJK Kongresi

"Şımart bizi başkan"
Beşiktaş Kulübü, özellikle 2010 yılında transfere astronomik rakamlar harcamış, Ricardo Quaresma, Simao Sabrosa, Guti Hernandez ve Hugo Almeida gibi isimler transfer edilmişti. Siyah beyazlı renklere gönül verenler arasında transfere bu kadar fazla para harcanmasının kulübü çıkmaza sürükleyeceği yönünde uyarılarda bulunanlar olsa da, tribünlerde "Şımart bizi başkan" tezahüratları ile yeni transfer talepleri ifade edilmişti.

Fenerbahçe ve Galatasaray'ın da ciddi borçları var
Fenerbahçe Spor Kulübü Denetleme Kurulu üyesi Doğan Yeşin 2012 Mayıs itibariyle kulübün net borcunun 194 milyon 681 bin TL olduğunu açıklamıştı.

Galatasaray Kulübü Başkan Yardımcısı Refik Arkan ise 31 Mart 2012 tarihinde yaptığı açıklamada kulübün toplam borcunun 251,9 milyon dolar olduğunu belirtti. Arkan, futbol şubesinin 2011 yılında 132 milyon 72 bin lira gelir elde ettiğini ancak giderlerin ise 149 milyon 551 bin liraya ulaştığını kaydetti.

(soL - Spor)