Yargıtay, futbol maçında "hakaret içeren tezahürat"ta bulunduğu gerekçesiyle spor müsabakalarını seyirden yasaklama tedbiri üzerine yasaklı karşılaşma sırasında kolluğa bildirimde bulunmaması nedeniyle hakkında dava açılan sanığın beraatine ilişkin yerel mahkeme kararını bozdu.

Adana'da, Adana Demirspor-Çaykur Rizespor karşılaşmasında, stadyum içinde "hakaret içeren tezahürat"ta bulunan bir taraftar hakkında soruşturma açıldı.

Soruşturma kapsamında taraftar hakkında, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun ve ilgili yönetmelik gereğince, "spor müsabakalarını seyirden yasaklama tedbiri" uygulanmasına karar verildi.

Kanun gereğince "yasaklama kararının sebebini oluşturan fiilin işlendiği müsabakanın tarafı olan ve taraftarı olduğu takımın katıldığı spor müsabakalarının yapılacağı gün, yurt içinde bulunduğu takdirde, müsabakanın başlangıç saatinde ve bundan bir saat sonra bulunduğu yere en yakın genel kolluk birimine başvurmakla yükümlü" olan taraftar, tedbirin gereklerine uymadı ve güvenlik güçlerine müracaat etmedi.

Taraftar hakkında kanun ve seyirden yasaklanma tedbirine aykırılık suçundan dava açıldı. Kapatılan Adana 3. Sulh Ceza Mahkemesi, taraftarın beraatine karar verdi.

Yargıtay beraati bozdu

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 19. Ceza Dairesine geldi. Daire, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Tedbirin gereklerine uymayan sanığın eyleminin, kanunun ilgili maddesindeki suçu oluşturduğu gözetilmeden, mahkumiyeti yerine beraatine karar verilmesinin bozmayı gerektirdiği kaydedildi.

Kanunun ilgili maddesi, spor müsabakalarını seyirden yasaklanan ve maçın başlangıç saatinde ve bundan bir saat sonra bulunduğu yere en yakın genel kolluk birimine başvurma yükümlülüğüne aykırı hareket eden kişiye, 25 günden az olmamak üzere adli para cezası verilmesini öngörüyor.

Kaynak: AA