Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), uluslararası standartlara uymadığı gerekçesiyle Pekin Doping Kontrol Laboratuvarı'nın akreditasyonunun askıya alındığını açıkladı. WADA'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, geçen yıl ekim ayında iki doping kontrolünde yanlışlık yapılan Pekin Doping Kontrol Laboratuvarı'nın akreditasyonunun, uluslararası standartlara uyumlu hale getirilene kadar 4 aylığına askıya alındığı bildirildi.
Gerekli düzenlemeler yapıldığı takdirde cezanın kaldırılacağı ifade edildi. Ceza süresince doping numunelerinin WADA akreditasyonuna sahip başka bir laboratuvara nakledileceği de belirtildi.

Daha önce WADA, gündeme gelen doping skandallarının ardından gerekli standartları karşılayamayan Moskova ve Lizbon'daki laboratuvarların akreditasyonlarının iptal edildiğini duyurmuştu.

RUS ATLETLER İÇİN 17 TEMMUZ KRİTİK GÜN

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği ise sporcularını devlet desteğiyle dopinge karıştırmakla suçladığı Rusya Atletizm Federasyonunun üyeliğini askıya almış ve Rus atletleri geçici olarak müsabakalardan men etmişti.

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IF) Rusya Atletizm Federasyonuna (ARAF) bağlı sporcuların 2016 Rio Olimpiyatları'nda yer alıp almayacaklarıyla ilgili durumu, 17 Temmuz'da yapacağı toplantıda ele alacak. IF'tan yapılan açıklamada, 5 Ağustos'ta başlayacak olimpiyatlarda Rus atletlerin yer alıp almayacağına ilişkin son kararın da verileceği toplantının, Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirileceği belirtildi.

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) tarafından görevlendirilen bağımsız komisyon, geçen yıl hazırladığı 323 sayfalık raporda Rusya'yı, sporcularını devlet desteğiyle dopinge karıştırmakla suçlamıştı. Raporda, Moskova Doping Kontrol Laboratuvarındaki görevlilerin, bin 400'den fazla doping numunesini kasıtlı olarak yok ettiği öne sürülmüştü.

KONAK'IN SAVUNMASI YETERLİ DEĞİL

IF, 1500 metrede Türkiye rekortmeni atlet Songül Konak'ın dopingle ilgili verdiği savunmayı yeterli bulmadı. Alınan bilgiye göre, milli atletler Gamze Bulut ve Demet Dinç ile birlikte, geçen ay, biyolojik pasaport verilerindeki anormal değerler nedeniyle savunması istenen Songül Konak'ın dosyası IF tarafından sonuca bağlandı.

Biyolojik pasaport verilerinde anormal değerler saptanan Songül'ün savunmasını yeterli bulmayan IF, Türkiye Atletizm Federasyonundan (TAF) sporcuya gerekli cezai yaptırımın uygulanmasını istedi. TAF, gerekli yaptırımın uygulanması için milli atletin dosyasını TAF Disiplin Kuruluna verecek. Bu arada IF'in, milli atletler Gamze Bulut ve Demet Dinç ile ilgili kararını henüz vermediği öğrenildi.


Kaynak: Birgun.net