PFDK üyesi ve Çaykur Rizespor Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Remzi Kazmaz, Cihan Haber Ajansı'na gündeme dair çok önemli açıklamalarda bulundu. Fenerbahçe'nin Portekizli oyuncusu Raul Meiereles'e Galatasaray maçı esnasında hakeme tükürüp ve hareket ettiği iddiası ile verilen 11 maçlık cezanın görüntülerin tekrardan incelenip kaldırılabileceğini belirtti. Kazmaz, şöyle konuştu:

"Galatasaray – Fenerbahçe maçında kırmızı kart gören Raul Meireles, PFDK tarafından 12 maç ile cezalandırıldı. Tahkim’e itiraz yapıldı. Olağanüstü bir toplantı yapıldı. Bu olağan üstü yapılan toplantının başlangıcı da çok ilginçti. Hem spor hukukçuları ile birlikte tahkime giden futbolcu ve Aziz Yıldırım ile yöneticiler tahkim kuruluyla görüşmeye gittiler. O gün futbol federasyonunda olağanüstü bir durum da vardı. Sonuçta bir yargılama oldu, uzun bir yargılamaydı. 

Fenerbahçe hukukçuları bu cezanın ertelenmesini istedi. Ama futbol federasyonunun 20. maddesinin şartlarının oluşmamasından dolayı erteleme olayına karar verilemedi. Ama ortada farklı bir olay vardı. Meireles’in hakeme tükürmesinden dolayı 31/4 talimatnamesine göre cezası 8 maç. Aynı zamanda 31/2 o da 3 maç toplam 11 maç oluyor. Kime göre hakem raporlarına göre. Bir taraftan TFF talimatlarla tüzüklerle yönetmeliklerle idare edilirken, bir taraftan mesnet eden hakem kararları vardır. Hakem raporları aksi ispat ediline kadar kesindir. Bu nedenle disiplin kurulu, başka bir delil sunulmadığından dolayı hakem ve gözlemci raporlarına göre vermiş olduğu karar doğrudur."

"HAKEM KASTİ HAREKET YAPMIŞSA ORTADA BİR KURAL HATASI VAR"

Avukat Remzi Kazmaz, olay görüntülerini izlediğini ve görüntülerde Meireles'in hakeme değil yere tükürdüğünü, bu nedenle Meireles'e tükürmeden dolayı verilen 8 maçın kaldırılabileceğini ifade etti. Avukat Kazmaz, şöyle devam etti:

"Bu tükürme olayının görüntü, film video görüntülerini tahkime sunduklarından dolayı tahkim kurulu durdu düşündü bir taraftan hakem ve gözlemci raporları diğer tarafta sanık diyeceğiz ceza var orada onun vekillerinin ortaya koymuş olduğu dokümanlar var. Bu dokümanlar da futbolcunun hakeme tükürmediği gözüküyor. Ama orada da yapılması gereken yayıncı kuruluşun elinde bulunan ham video görüntülerini alarak izlemesi gerekiyor. 

Tahkim Kurulu'nun vermiş olduğu karar doğrudur. Sonuç 5 gün içerisinde bütün deliller toplanacak ve tahkim kurulu oradaki tükürük olayına bakacak. Ben kendim bu konuyla ilgili şöyle düşünüyorum. Eski bir kurul üyesi olarak tükürük yoksa böyle olası bir ağır cezanın ortadan kalkması gerekir. Eğer tükürük olayı yoksa hakem ve gözlemci raporlarının aksine karar verilme olasılığı vardır."

8 MAÇ OTOMATİK OLARAK KALKAR

Remzi Kazmaz, "Ne demiştik sözümüzün başında aksi ispat edilene kadar o tükürme olayı hakem Halis Özkahya ile futbolcu arasındaki maçın heyecanı ve atmosferi ve sinirli havası içerisinde gerçekleşirken ağzından yakın mesafeden çıkan tükürükleri kasti olarak çıktığını düşünüp yazdıysa rapora burada hakemin bir kural hatası vardır." diyerek şöyle devam etti:

"Bu da giderilebilir. Eğer kasıtlı yazılmışsa görevini kötüye kullanmıştır. Ama bu tükürük olayının o heyecan ve o atmosferde futbolcu bana tükürdü diye yazabilir. Hakem de bir kuldur hata yapabilir. Asıl olan ise o görüntülerdir. Yüze karşı futbolcu kasti olarak hakeme tükürmüş ise onun alt sınırı 8 maçtır. Ben görüntülerde gördüm. Futbolcu sırtını hakeme döndükten sonra sahaya doğru tükürdü. Bu tükürük hakeme karşı bir tükürük değildir. 

Adaletli olması gerekir. Önemli olan hakem ve temsilci raporları katı ve dogmatik bir şekilde uygulamak değil, sporda adaletin sağlanmasıdır. Ben inanıyorum ki tahkim kurulu, bu adaletli kararı verebilecek güçtedir. Raporlar incelenecek, görüntüler incelenecek eğer tükürük yoksa 8 maç otomatik olarak kalkar. Ne olur? Sportmenliğe aykırı olarak verilecek ceza 2 ya da 3 maçtır. 

Bana göre futbolcunun geçmişine de bakılabilir. Portekiz’in milli futbolcusudur. Geçmişinde bugüne kadar herhangi bir kırmızı kart görmeyen oyuncuya karşı daha hakkaniyetli davranıp o atmosfer içindeki derbi maçı dünyanın üçüncüsü olarak adlandırılan derbi maçında böyle serzeniş hareketleri olabilir. Raul Meireles’in yapmış olduğu bu hareketlerde makul görülebilir." 

"ANADOLU TAKIMLARI BU LİGİN ZENCİLERİDİR"

PFDK'nın eski üyesi Kazmaz, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve yöneticilerin TFF binasında giderek görüşmesinin yanlış anlaşılmaması gerektiğini, takımlarında oyuncularına sahip çıkması gerektiğini kaydetti. Kazmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

"Anadolu takımları bu ligin zencileridir. Bunu hep uzun zamandır söylüyoruz. Bu nedenle ne onları savunabilecek avukatlara verebilecek paraları var, ne de yöneticilerin zaman zaman vakitlerini ayırabilecek zamanları var. Böyle olsa sonuç da değişebilir miydi? Dedik ya bu takımlar ligin zencileridir. Bu nedenle pek de etkisi olmuyor futbol takımlarında. TFF'nin kapısını dahi bilmeyen bir çok kulüp var. Fenerbahçe’nin ise Aziz Yıldırım başta olmak üzere diğer yöneticileri, toplu halde gitmeleri bir baskı kurmaktır. 

Ha centilmence ahlaki etik değerlere saygılı şekilde TFF’ye herkes gidebilir. Ama bunu bir Donkişotluğa çevirdiğin zaman baskı aracını farklı bir araca çevirdiğin zaman bu kamuoyunda ters bir tepki yapar. Ben öyle gittiklerine pek inanmıyorum. Ve öyle olmasını da arzu etmiyorum. Asıl olan bir takımın futbolcusuna sahip çıkmasıdır."

"ENGİN'İN ALMIŞ OLDUĞU CEZA YERİNDE"

Engin Baytar'ın almış olduğu ceza ile Meireles'in almış olduğu ceza bir midir? sorusuna da Kazmaz, "Engin ve Meireles’in davranışlarını karşılaştırdığım zaman Engin’in yapmış olduğu kasti bir harekettir. Direkt hakeme hakaret ve saldırıdır. Hakeme karşı yapılan bu hareket 10 maçtır. Ve bu şahsa karşı verilen ceza yerindedir. Ve ben bir hukukçu olarak bunu savunuyorum." diyerek şu şekilde cevap verdi:

"Meireles’in yapmış olduğu hareket için yoruma girmek istemiyorum. Ne yaptığını da bilemiyorum. Ama tükürük olayı kesin ispat edilirse ha Merieles ha Engin Baytar sahada kim o hareketi yapmışsa talimatname ne diyorsa ben hukukçu olarak onu uygularım. Ama bu Türk futbolcusudur 10 maç ceza aldı. Bu bunu yaptı yabancı futbolcuyu kayırma ya da Fenerbahçe topcusudur diye kayırma anlayışını ben kesinlikle kabul etmiyorum. Böyle bir ayrımcılığa gitmek yanlıştır. 

O nedenle görüntüleri 5 gün sonra tahkim kurulunda hep beraber inceleyeceğiz. Tükürük varsa zaten hakemlerin ve gözlemcilerin raporlarının aksi ispat edilemediğinden dolayı asıl olan hakem ve gözlemcilerin raporlarıdır. Bunun aksi olursa ne olur biliyor musun? Asla ve asla Türkiye’de hakem ve gözlemcilerin dikkati alınmaz. Penaltı bile tartışılır bu ülkede spor sporluktan çıkar. Çivisini çıkarmış oluruz. Bu nedenle Türkiye’de her zaman hukukçulara ihtiyacımız vardır."

Remzi Kazmaz son olarak, Halis Özkahya Fırat Aydınus gibi hakemlerin bir daha Fenerbahçe stadına gönderilmemesi gerektiğini söyledi. Kazmaz, "Bu şekilde hata yapan hakemlerin tekrardan Fenerbahçe maçlarına gönderirken bir kez daha düşünülmesi gerekiyor. Çünkü giderken seyircinin tahrikiyle karşılaşacaktır. O futbol o maç mutlaka ve mutlaka çığrından çıkacaktır. Bu nedenle de hakemler raporlarını hazırlarken kesinlikle daha dikkatli ve kalemlerini oynatırken daha dikkatli olacaklarına inanıyorum. Böyle de olması gerekiyor. FIFA ve UEFA kriterlerine yaklaştığımız 2013’te hakemler kendilerine çeki düzen vermelidir." diyerek sözlerini tamamladı.
HASAN BAŞ | İSTANBUL-CİHAN