Bir işveren yanında hizmet akdine tabi olarak çalışanlarla ilgili olarak işverenler tarafından vergi dairelerine verilen muhtasar beyannamelerle yine çalışanların SGK ya bildirildiği aylık prim ve hizmet belgelerinin birleştirilmesi için gerekli olan yasal düzenleme yapıldı. Uygulamanın detayları, Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılacak usul ve esasları düzenleyen yönetmelikle belirlenecek.

Aldıkları ücret vergiden muaf olan işçiler için şu anki uygulamada olduğu gibi sadece aylık prim ve hizmet belgesi verilecekken, ücretleri üzerinden gelir vergisi alınmakta olan işçiler için ise "muhtasar ve prim hizmet beyannamesi" düzenlenecektir.

Muhtasar beyanname ile aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek verilmesi hususunda zorunluluk getirmeye veya kaldırmaya, kapsama girecekleri gruplar, sektörler, gayrisafi iş hasılatları, istihdam edilen işçi sayıları, gelir unsurları, il ve ilçe sınırları itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte tespit etmeye, muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin şekil, içerik ve ekleri ile ilgili olduğu dönemi ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirleyecek olan yönetmelik çıktıktan ve bunla ilgili alt yapı hazırlandıktan sonra uygulama başlayacaktır.

Uygulama ile bir taraftan bürokrasi azaltılırken bir taraftan da bir kuruma verilen bilgiler ile diğer kuruma verilen bilgiler arasındaki farklar ortadan kaldırılacaktır. Tek belge uygulaması sonucu alınacak vergi miktarlarında artış olacağı kanaatindeyim.

SORU;

Merhaba iyi günler. Şu an devlet hastanesinde hemşire olarak çalışıyorum sigortam yatıyor fakat açık öğretimden de, laborant veterinerlik bölümü okuyorum ve stajını yapmam gerekiyor onun içinde ayriyeten sigortalı görünmem gerekir mi? Staj yaptığım biriminde sigortalı göstermesi gerekiyor mu? Şimdiden teşekkürler. Nursaç E.

CEVAP:

Nursaç Hanım;
Devlet hastanesinde Emekli Sandığına (4/C) tabi sigortalı olarak çalışıyorsanız başka bir işyerindeki her hangi bir çalışmanızdan dolayı sigortalı olmanız kanunen mümkün değildir. Bu itibarla da stajınızdan dolayı okulunuz tarafından iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılması gerekmemektedir.
Ancak devlet hastanesinde SSK(4/A) sigortalısı olarak çalışıyorsanız bu defa uygulama değişmektedir. SSK(4/A) sigortalısı aynı anda çalıştığı diğer işyerlerinden de sigortalı gösterilmek zorundadır. Bu itibarla SSK(4/A) kapsamında sigortalı olarak çalışıyorsanız stajınızdan dolayı da okulunuz sizi sigortalı yapmak zorunda olacaktır.

MUSTAFA KESKİN