Faruk Erdem

Yeni Torba Yasa ile işverenlerin hesabını tutan muhasebeciler de yaptıkları işlemlerden sorumlu olacak. İşverenler için cezalarda indirime gidilecek. SGK ve vergi beyannameleri birleştirilip verilecek.

Meclis'e gelen Torba Yasa birçok konuda değişiklikleri içeriyor. Yasada özellikle işverenleri ilgilendiren önemli maddeler var. Bugün size bu bölümden biraz bahsetmek istiyorum. Düzenlemeler işverenlerle birlikte, onların hesaplarını tutan muhasebecileri ve mali müşavirleri de yakından ilgilendiriyor. Birçok konuda muhasebecilerin kimi zaman dikkatsizlik, kimi zaman mevzuatı takip etmemesi yüzünden işveren sıkıntı yaşıyor. Bütün sorumluluk da işverene bırakılıyor. Yeni Torba Yasa, bu durumu değiştiren düzenlemeler içeriyor. SGK'ya verilecek her belgenin kanuna uygun olup olmamasından dolayı muhasebeciler ve mali müşavirler de sorumlu tutulacak. İşverenin muhasebecinin hatası ya da dikkatsizliği sebebiyle zarara uğraması durumunda sorumluluk aynı zamanda muhasebecide de olacak. Hata yüzünden eğer ortaya bir ceza çıkarsa bu ceza muhasebeciye rücu edebilecek. Yasa sorumlulukların çerçevesini çizerken uygulama ile ilgili detaylar, hangi konularda sorumluluğun ne derecede olacağı ise yönetmeliklerle belirlenecek. Ancak tekrar hatırlatalım muhasebeci arkadaşların işlem yaparken artık daha dikkatli olmaları gerekecek. Özellikle de SGK mevzuatını iyi bilmeleri ve takip etmeleri şart görünüyor.

İŞLEMLER KOLAYLAŞIYOR
Sorumluluk böylece paylaşılırken işlemleri kolaylaştırıcı tedbirler de geliyor. Buna göre öncelikle vergi ve SGK prim bildirimlerinde birleşme söz konusu olacak. Böylece hem maliyeye verilen beyanname, hem SGK'ya verilen hizmet belgelerinde birleşme olacak, bürokrasi azalacak. Burada işverene sağlanan kolaylık idareye de sağlanacak, denetim daha rahat yapılacak, kaçaklar ortaya çıkacak.

ADALETLİ CEZA SİSTEMİ
Yeni düzenleme ile cezaların bazılarında da indirimler yaşanacak. İşverenlerin çok küçük hatalardan dolayı büyük cezalara uğramaları önlenecek. Örneğin hesaplama hatasından doğan 5-10 liralık bir eksik bildirim için işverenin 330 liraya yakın ceza ödemesi önlenecek. Sadece eksik bildirilen kısma göre ceza uygulanacak. Burada da bir alt sınır belirlenecek ve yaklaşık 165 liradan daha az ceza olmayacak.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ.


Kaynak : Sabah