Mali Müşavirin Beyanname Vermeme Hakkı Var mıdır?


1-Ödemesini yapmayan mükelleflerin beyannamelerini göndermeme hakkımız var mıdır? 

2-Ödeme yapmayan mükelleflerin beyannamelerini göndermemek için nasıl bir yol izlemeliyiz? Aramızda yaptığımız sözleşmeye "ödeme 2 aydan fazla geciktiği durumda meslek mensubu firmanın beyannamelerini göndermemek hakkına sahiptir" diye bir hüküm koyduğumuzda geçerli olur mu?

3-Bazı mükelleflerin işlemlerinden sahte işlemler olduğunu hissetmekteyiz bu durumda ilgili firma ile olan sözleşmemizi nasıl iptal edebiliriz?

-*-
Müşteriniz ile düzenlediğiniz sözleşme 3568 sayılı mali müşavirlik kanuna göre düzenlenmiş özel bir sözleşmedir. Sözleşmenin başından sonuna kadar yer alan hususları her iki tarafta uymak ve uygulamak zorundadır. Sözleşmede ücret ödemesi mali müşavire yapılması zorunludur. Eğer, taraflardan biri sözleşme hükümlerine uygun davranmadığı takdirde ihtar çekerek ücret hakkını talep eder. Buna karşın yine ödeme yapılmadığı takdirde; taraflardan biri tek taraflı bu sözleşmeyi fesh edebilir.  Bundan sonra beyannameler mali müşavir şifresi ile artık vergi dairesine yollanmaz. Sizin sorumluluğunuz da bu noktadan sonra biter.  Mükellefin beyannamelerini bu aşamadan sonra sizin vermeniz gerekmez. Bütün sorumluluk mükellefe aittir. Konuyla ilgili 3568 sayılı yasa ve ilgili yönetmelikleri inceleyiniz. Ayrıca, mükellefle aranızda düzenlenen tip TÜRMOB sözleşmesini tetkik etmenizde yarar bulunmaktadır.

Dr. Mustafa Alpaslan

İŞTE KOBİ