TBMM’ye gönderilen 2016 yılı Torba Kanununda yeni SGK Prim teşviki sürprizi

İktidar Partisi Milletvekillerinin imzasıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Torba Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı’na 2015 yılın son gününde yani 31 Aralık 2015 günü sunuldu. Teklifte sürpriz SGK teşviği var; Kanun teklifinde,

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen geçici madde ile asgari ücretle çalışanların yoğunlukta olduğu küçük ve orta ölçekli işletmeler desteklenecek.

Buna göre, 2016 yılı için uygulanacak prime esas günlük kazancın alt sınırı veya altında bildirilen aylık sigortalı sayısı esas alınmak suretiyle hesaplanacak prim ödeme gün sayısının yüzde 10’dan fazlasını geçmemek üzere, cari aya ilişkin verilen prim ve hizmet belgesinde sigorta primine esas günlük kazancın alt sınırı üzerinden bildirilen kayıtlı toplam sigortalı sayısı esas alınmak suretiyle hesaplanacak prim ödeme gün sayısının 1 Ocak 2016 ila 31 Aralık 2016 tarihi arasındaki dönem için günlük 3,67 lira ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin sigorta primlerinden mahsup edilerek Hazinece karşılanacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu da, desteklemenin, pirim ödemelerinde aylık 110 liraya yani yüzde 40’lık bir orana tekabül ettiğini açıklamıştı.

Bu fıkranın uygulanmasına yönelik bir önceki yılın aynı ayına ilişkin olarak prim ve hizmet belgesi verilmemesi halinde takip eden en yakın aya ait prim ve hizmet belgesindeki bildirimleri esas alınacak.

Özel sektör işverenlerine ait linyit ve taş kömürü çıkarılan iş yerlerinde yer altında çalışan sigortalılar için günlük prime esas kazançlar iki kat olarak uygulanacak.

Diğer yandan Maliye Bakanı, mali tatil uygulaması nedeniyle süre verilecek iş ve işlemlerin kapsamını belirlemeye, mali tatil kapsamını vergi türleri veya beyanname ve bildirimler itibarıyla sınırlamaya ve mali tatil uygulamasının usul ve esaslarını belirlemeye yetkili olacak.

Özel tüketim vergisi ile banka ve sigorta muameleleri vergisi, özel iletişim vergisi, şans oyunları vergisi ile mail tatil nedeniyle beyanname verme süreleri uzamış olan vergilerin aynı ay içerisinde Hazine hesaplarına intikali sağlanacak.

İsa KARAKAŞ

KAYNAK: isakarakas.com

***

*MuhasebeDR.Com