Yargıtay, 2000 yılından önce emekli olanların intibak işlemleri sırasında yanlış hesaplama sonucu ödenen fazla aylıklarla ilgili, SGK'nın fazla ödemeleri geri tahsil etmesi ve uygulamada SGK'nın hatasının söz konusu olması nedeniyle tahsilatın yapılmaması yönündeki iki mahkeme kararını da onadı.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara 5. İş Mahkemesi'ne, 2000 yılından önce emekli olanların intibak işlemleri sırasında yanlış hesaplama sonucu ödenen fazla aylıkların geri tahsil edilmesine karşı dava açıldığını belirtti.

Yazıcoğlu, Mahkemenin, SGK'nın maaşlarda fazla ödemeden kaynaklı söz konusu kesintiyi yapabileceği yönünde karar verildiğini aktararak, bu kararın Yargıtay 10. Hukuk Dairesi tarafından 20 Ekim 2014'te onandığına dikkati çekti.

Aynı konuda, İstanbul Anadolu 19. İş Mahkemesi ise SGK'nın kendi hatasından doğan ve emeklinin sebepsiz zenginleşmesine neden olmayan işlem nedeniyle SGK'nın yaptığı işlemin yanlış olduğuna ve bu sebeple kesinti yapamayacağına karar verdiğini belirten Yazıcıoğlu, Ankara 5. İş Mahkemesi kararına tamamen zıt olan bu kararın da Yargıtay 10. Hukuk Dairesi tarafından 31 Ekim 2014'te onandığını kaydetti.

"Anayasa Mahkemesi, bu çelişkiyi düzeltecektir"

Yazıcıoğlu, emeklilerin 10 gün arayla birbirine zıt verilen kararlar karşısında şaşırdığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Yargıtay'ın aynı dairesinin böyle kararlara imza atması, hukuk açısından savunulamaz olduğu kadar adalete olan güveni de sarsar niteliktedir. Konu, kaybedilen dava açısından bireysel başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne taşınacak. Umarız Anayasa Mahkemesi, Yargıtay'ın bu çelişkisini ve hukuka aykırı tutumunu düzeltecektir."

http://www.cnnturk.com/haber/ekonomi/genel/yargi-kararlari-emeklileri-sasirtti

Emeklilerin yaşadığı mağduriyetlerin takipçisi olmaya devam edeceklerini dile getiren Yazıcıoğlu, emeklilere hukuksal sürecin neticesini beklemeleri tavsiyesinde bulundu.