Milyonlarca Bağ-Kur’lu yapılandırma imkanı ile borçlarını daha az ödemeyle kapatabilecek. Prim borcu nedeniyle emekli olamayanlar muradına erecek....

Meclis'te kabul edilen yapılandırma müjdesi, prim borcu olan Bağ-Kur'luların da yüzünü güldürdü. Bağ- Kur'lular yapılandırma imkanıyla borçlarını daha az ödemeyle kapatabilecek. Prim borcu nedeniyle emekli olamayanlar da muradına erecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek düzenlemeden Bağ-Kur'lular şöyle yararlanabilecek:

■ VERGİ AFFI HANGİ TARİHLERİ KAPSIYOR:

30 Haziran 2016'ya kadar olan prim borçları yapılandırılabilecek.

■ BAŞVURU NEREYE YAPILACAK?:

Başvurular, Ekim sonuna kadar ilgili Sosyal Güvenlik Merkezi ya da Sosyal Güvenlik İlk Müdürlükleri'ne yapılacak.

■ BORÇ NASIL DÜŞECEK?:

Yapılandırmaya başvuranların borçları yeniden hesaplanacak. Ana paranın tahsilinden vazgeçilmeyecek. Gecikme zammı ve faizi silinirken; bunların yerine Yurt İçi ÜFE esas alınarak belirlenecek tutar ödenecek. Böylece borç azalacak.

■ PEŞİN ÖDEME AVANTAJLI MI?:

Peşin ödeme yapılırsa, Yurt İçi ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutar üzerinden ayrıca yüzde 50 indirim yapılacak.

■ TAKSİTLİ ÖDEME NASIL?:

Taksitli ödeme seçilirse, ana para + Yurt İçi ÜFE ile hesaplanan borç, 6 taksit için 1,045, 9 taksit için 1,083, 12 taksit için 1,105, 18 taksit için 1,15 katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle 2'şer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı


■ KREDİ VAR MI?: 

Borcu ödeyecek nakiti olmayanlara ucuz kredi imkanı gündemde. Bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu ile Halkbank arasında görüşmeler sürüyor. 2014'te olduğu gibi şimdi de ucuz kredi imkanı söz konusu olabilecek.


■ YAPILANDIRMAYA BAŞVURAN EMEKLİ OLUR MU?:

Şartları tamamlamış ancak prim borcu nedeniyle emekli olamayanlar, yapılandırma imkanıyla fırsat yakalayacak. Peşin ödemeyi seçerek borcunu kapatanlar, emeklilik için gerekli şartları tamamlamışsa hemen emekli olabilecek. Taksitle ödemeyi seçenler ise borç bittikten sonra şartları tamamlamışsa emekli olabilecek.

ŞEHİT VE GAZİLERİNKİ SİLİNİYOR

15 Temmuz'da şehit ve gazi olanların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçları silinecek. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 2 adet yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yayınlanacağını belirtti. Kurtulmuş, "15 Temmuz şehitleri ve gazilerimizin SGK borçları silinecek ve bir takım aksaklıklar da ortadan kaldırılacak" dedi...
muhasebe