Ay içerisinde rapor, ücretsiz izin, devamsızlık gibi sebeplerle işçinin sigorta gününün kuruma eksik bildirilmesi halinde eksik gün bildirim formunun ilgili Sigorta müdürlüğüne verilmesi gerekmektedir.

Eksik gün bildirim formunu 10 ve üzerinde işçi çalıştıran işverenler vermeyeceklerdir. Bu bildirimi 10 personelden az işçi işverenler Ek-10 formu ile birlikte ekine de eksik gün sebeplerini gösterir ekleri ekleyerek kuruma vermeleri zorunludur.

                Eksik gün bildirimi nasıl verilmelidir?

                10 ve üzerinde işçi çalıştıran firmaların eksik gün sebebine ilişkin sadece e-bildirgede eksik gün sebebini belirtmeleri yeterli olacaktır. 10 personelden az işçi çalıştıran işverenler ise e-bildirgede eksik gün sebebini belirttikten sonra takip eden ayın 23. günü akşamına kadar ilgili sigorta müdürlüğüne elden ya da iadeli taahhütlü olarak postaya vermeleri gerekmektedir.

                Eksik gün sebepleri nelerdir?

Ücretsiz veya aylıksız izinli olduğunu kanıtlayan izin belgesi,
Disiplin cezası uygulaması, gözaltına alınma ile tutukluluk haline ilişkin belgeler,
Kısmi süreli çalışmalara ait iş sözleşmesi,
İmzalı puantaj kayıtları,
Grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar ve doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulduğunu veya işe ara verildiğini gösteren ilgili resmi makamlardan alınan yazı örnekleri eksik gün bildirim formuna eklenmelidir.
          Eksik gün bildiriminin verilmemesi halinde süreç nasıl işlemektedir?

         Eksik gün bildiriminin süresi içerisinde yapılmaması ya da unutulması halinde ise; Kurum tarafından işverene yazılı olarak eksik gün bildiriminin yapılmadığından dolayı ilgili personelle ilgili eksik gün kadar ek bildirge verilmesi istenecektir. Eksik gün sebebinin rapor, kısmi istihdam(kısmi süreli iş sözleşmesi geçmişte noter onaylı yapılmışsa) gibi sonradan düzenlenebilir nitelikte olmayan evraklardan kaynaklanması durumunda ise kurumun yazısına cevaben sonradan düzenlenebilir nitelikte olmayan rapor,kısmi istihdam vs.. evraklarının kuruma yazılacak cevap dilekçesine eklenmesi sonucu herhangi bir cezai işlem ve ek bildirge istenmeyecektir.