Liseyi bitirdiği için anne ve babaları üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanamayan erkek/kız çocuklar  5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 67 nci maddesinin dördüncü fıkrasında yapılan düzenleme ile artık öğrenim döneminin bittiği tarihten sonraki 120 gün boyunca sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler. Düzenleme ile  “Ayrıca, lise ve dengi öğrenim görülmesi sebebiyle bakmakla yükümlü olunan kişi veya hak sahibi sıfatıyla sağlık hizmetinden yararlandırılan çocuklar, 20 yaşını dolduracakları tarihi aşmamak kaydıyla bu öğrenimlerini bitirmelerini izleyen tarihten itibaren 120 gün süreyle aynı kapsamda sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam ederler.” hükmü getirildi.

Bu hüküm ile çocukları üniversiteyi kazandığı için adeta cezalandırılan aileler rahat bir nefes almış oldular. Üniversiteyi kazanamayan öğrencilerde aynı hüküm gereği 120 gün boyunca anne ve babaları üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edecekler.

UYGULAMADA NE DEĞİŞTİ:

Ülkemizde artık her vatandaş Genel Sağlık Sigortalısı(GSS) konumunda.   Bir kısmı prim ödemeden GSS li olurken bir kısmı da gelir durumlarına göre belli miktarlarda prim ödeyerek GSS li olmaktadırlar. Ancak sistem hiç kimseyi genel sağlık sigortası dışında bırakmamaktadır. Hal böyle olunca genel sağlık sigortalılarının durumlarında değişiklik olduğunda eğer kendileri, durum değişikliğinden sonra yapmaları gereken gelir testi başvurularını yapmazlarsa, sistem  durum değişikliğini takip eden aydan itibaren prim tahakkukunu asgari ücretin 2 katı üzerinden yapmaktadır. Bu da kişilerin yada ailelerin her ay  305.64 TL genel sağlık sigortası primi ödemekle karşı karşıya kalmaları anlamına gelmektedir. 30 Haziranda liseyi bitirip üniversiteyi de kazanan öğrenci 18 yaşından büyük olması halinde anne ve baba üzerinden sağlık hizmeti alma hakkını kaybetmektedir. Kendi adına Genel Sağlık sigortalısı olması gerekmektedir. Öğrenci bu zorunluluğu bilmediğinden yada önemsemediğinden GSS sigortalısı olması hasebiyle yapması gereken gelir testini yaptırmamasından dolayı, SGK öğrenciye üniversite kaydını yaptırıncaya kadar asgari ücret üzerinden GSS prim borcu çıkarmaktaydı. Bu yasal değişiklikle beraber artık üniversiteyi kazanmış 18 yaşından büyük öğrenciler okullarını bitirdikleri 30 Haziran ile 30 Ekim arasında anne babaları üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edeceklerdir. Kendi adlarına GSS primi ödemeyeceklerdir.

SGK BORÇ ÇIKARMIŞSA ÖĞRENCİLER NE YAPMALI;

Bu yasal düzenleme yapılmadan önceki uygulama nedeniyle SGK, bu durumda olan binlerce öğrenciye GSS prim borcu tahakkuk ettirdi ve ödemeleri için ailelere tebligatlar gönderildi. Bu durumda olan aileler ve öğrenciler SGK tarafından çıkarılan bu içerikteki borçları ödemesinler. Çünkü Kanunun bu düzenlemesi 01.06.2012 tarihinden geçerli olacaktır. Ancak SGK borcu kendiliğinden silmezse GSS prim borcu olanlar sağlık hizmetlerinden faydalanamayacağından öğrencilerin SGK' ya bu düzenlemeyi de hatırlatarak başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Çıkan borcu ödeyen sigortalılar varsa onlarda SGK tarafından yersiz alınan primlerini tekrar iade etmesi için yazılı başvuruda bulunması gerekmektedir.

ÜNİVERSİTEYİ KAZANAMAYANLAR DİKKAT;

Kanun koyucu üniversite kazanan yada kazanmayan diye ayrım yapmadan top yekun bir düzenleme yaptığından öğrenci eğer 18 yaşından büyükse üniversiteyi kazanamamış olsa bile 30 Ekime kadar kendisine GSS prim borcu çıkarılmayacaktır. Ancak 30 Ekimden sonraki aylar için eğer gelir testi yaptırmazsa asgari ücretin 2 katı üzerinden GSS prim borcu çıkarılacaktır. Bu itibarla 18 yaşını tamamlamış ancak üniversiteyi kazanamamış  tüm öğrencilerimizin 30 ekimi takip eden bir ay içinde gelir testlerini yaptırmaları gerekmektedir.

SORU;

Merhaba Mustafa Bey, Benim öğrenmek istediğim sorum şu; Ortaklı bir şirket yapımız bulunmakta ve şirket ortaklarımızdan birisi banka emeklisi ve işyeri ortağı olduğu için de almış olduğu emekli maaşından %15 kesinti yapılmakta. Ancak aynı zamanda ortağı olduğu şirkette de yönetici unvanı ile sigortalı olarak çalışmakta.Şimdi bu durumda ne yapmamız gerekir. Ortağı olduğu şirkette sigortalı olarak çalışamaz mı ya da Bağ-Kur emekli maaşından kesinti yapılmaması mı gerekiyor.Bu sorumun cevabını bir çok araştırmama rağmen henüz bulmuş değilim yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar. Sümeyra Fidan. 

CEVAP:

Sümeyra hanım;
Bir kişi ortağı olduğu şirkette sigortalı olmayı gerektirecek bir iş yapsa bile SSK(4/A)  kapsamında sigortalı olmaz.
Örneğinizdeki şirket ortağı emekli olduğu ve bir şirketinde ortağı olduğu için emekli maaşından %15 sosyal güvenlik destek primi kesilmesi gerekmektedir. Uygulama da bu yönde olduğu için yapılan uygulama doğrudur. Ortağı olduğu şirketteki yöneticilik görevinden dolayı SSK(4/A) sigortalısı olması mümkün olmadığından bu çalışmasından dolayı sigortalı yapmanızda mümkün değildir. Eğer şirket anonim şirketse ve sözü edilen ortak da yönetim kurulu üyesi değilse bu defa maaşından kesinti de yapılmayacaktır.  

Mustafa KESKİN

http://muhasebeweb.com/haber_detay.php?id=4233_UNIVERSITEYI-KAZANAN-LISELILERE-MUJDE.html