SGK uygulama Kanunun, kesin emredici hükmüne rağmen maalesef çok sayıda işveren, şirket ortağı, işyeri sahibi kendilerini işyerlerinden sigortalı göstermektedir. Bunların iptal edileceği, hatta emekliliklerinin tehlikeye gireceğini defalarca bu köşemizden uyarmıştık.            Bu durumdaki sigortalıların  SGK Sigortalı tescil ve hizmet servislerince gerek sigortalılık statüsünün belirlenmesinde, gerek hizmet bildirme gerekse aylık bağlanması sırasında yapılacak hizmet birleştirme işlemlerinde sigortalıların kendi işyerlerinden bildirilip bildirilmediği hususu mutlaka kontrol edilmektedir.

SGK, 12/11/2014 tarihinden itibaren SGK işyeri bildirgesi kayıtları ve Gelir İdaresi Başkanlığının Vergi Dairesi Otomasyon Projesi (VEDOP) kayıtlarını sorgulayarak gerçek kişi vergi mükelleflerinin kendilerine ait işyerinden bildirim yapmalarına imkan vermemektedir. Bu  uygulama daha sonra tüzel kişiler ve şirket ortakları yönünden de yapılacaktır.

Kendi işyerlerinden (gerçek kişiler) kendilerini SSK (4/1-a) kapsamında sigortalı olarak bildirenlerin SSK(4/1-a) hizmetleri iptal edildikten sonra ödenen primler sigortalı ve işveren hissesi ile birlikte, ortak oldukları işyerlerinden (tüzel kişiler) SSK (4/1-a) kapsamında sigortalı olarak bildirilenlerin ise sadece sigortalı hissesi (4/1-b)’ye aktarılmaktadır.   Ancak bilerek ve isteyerek kendi işyerinden veya başka işyerinden hizmet akdine göre fiilen çalışmadığı halde kendini SSK’lı gösterenler, sahte sigortalılıktan dolayı haklarında Cumhuriyet Savcılıklarında suç duyurusunda da bulunulması söz konusu olmaktadır. Sahte sigortalılık hallerinde prim iadesi ve aktarılması mümkün olmamaktadır.

KAYNAK: İSA KARAKAŞ/ITO İSTANBUL TİCARET GAZETESİ/ARALIK-2014