Sigorta girişi yapılmayan ve dolayısıyla emeklilik için gereken primleri ödenmeyen çalışanın işten çıkarılması durumunda tazminat hakkı doğar mı? İşte yanıtı...

Çalışma hayatının en büyük sıkıntılarından sigortasız çalışma-çalıştırılma, devletin ilgili kurumlarınca yapılan her türlü tetkik ve incelemelerine rağmen birçok iş yerinde sürdürülmeye devam ediyor. Sigortasız çalışma ve çalıştırılma, emeklilik hakkı, sağlık hizmetlerinden faydalanamama gibi pek çok sorunu birlikte getiriyor.

Peki sigortası çalışan kişi işten ayrıldığında tazminatını alabilir mi? Ya da sigortası geç başlamış kişi, tazminatını alma hakkını elde ettiğinde, sigortasız geçen sürelerinin de tazminatını alabilir mi?

İşte cevabı...

SİGORTASIZ GÜNLERİN TAZMİNATI OLMAZ!

Takvim'den Ali Şerbetçi, bir okurunun kendisine yönelttiği "Çalışmaya başladıktan 9 ay sonra sigortamı başlattılar. İşten ayrılsam sigortasız geçen günlerin tazminatını alabilir miyim?" soruna karşılık konuyu şöyle açıkladı:

İş sözleşmenizin kıdem tazminatını almanızı gerektirecek sebeplerden biri ile sona ermesi halinde kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz. Tazminatınız hesaplanırken sigortalı çalışmış olduğuz süreler dikkate alınır.

İŞ MAHKEMESİNE TESPİT DAVASI AÇARSANIZ...

Sigortanız 9 ay sonradan yapıldıysa bu tarihten sonraki sürelerin tazminatını alabilirsiniz. Ancak iş mahkemesine hizmet tespit davası açıp kazanmanız durumunda işe girişiniz geriye çekilecek ve hem sigortasız çalışmış olduğunuz sürenin sigortasını hem de de tazminat süresini kazanmış olursunuz.