Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) laparoskopik ameliyatlar ve epidural anestezi ile doğumun; İstisnai Sağlık Hizmetleri Listesinden çıkarıldığını bildirdi.

SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal SUT'ta yapılan değişikliklerle bazı düzenlemelerin yapıldığını belirtildi.
 
Buna göre, kemoterapi solüsyonlarının enfekte olmasını engelleyen, hastalara en az hata payıyla doğru dozda kemoterapi ilaçlarının hazırlanmasına imkan veren, kemoterapinin kolay ve güvenilir şekilde hastaya uygulanmasını sağlayan, uzun süre maruz kalınması halinde ise hücrelerde ölümcül etkiler yaratan "kemoterapotik maddelerin" çalışanlara bulaşmasını engelleyen sistemler geri ödeme kapsamına alındı.
 
Kanser ameliyatı ya da travma gibi nedenlerle yüz bölgesinde büyük organ ve doku kayıpları olan hastalara, yüz protezinin takılabilmesini sağlayan implant sistemleri geri ödeme kapsamına alındı. Bu sayede kendi dokuları ile tedavi edilemeyen hastalara tedavi imkanı getirildi.
 
Ayakta tedavi kapsamında temin edilen tıbbi malzemelerden gaziler için kullanılan malzemelerin temin edilme kriterleri de SUT'a eklendi.
 
Garanti süresi sonunda kullanılamaz olduğunun sağlık raporuyla belgelendirilmesi halinde, yenilenme süreleri dikkate alınmadan SGK tarafından karşılanması sağlandı. Bu sayede gazilerin tıbbi malzeme temin etme kriterleri kolaylaştırıldı.
 
"Epidural anestezi ile doğum"
 
Fizik tedavi ve rehabilitasyon branşında 16 yaşından büyük Serebral Palsi (Beyin Felci) hastaları artık yılda 90 seans tedavi alabilecek.
 
Laparoskopik ameliyatlar ve epidural anestezi ile doğum, "İstisnai Sağlık Hizmetleri Listesinden" çıkarıldı ve böylece vatandaşların daha az ücret ödeyerek bu sağlık hizmetlerine ulaşabilmelerinin önü açıldı.
 
Tüm robotik cerrahi yöntemi ile yapılan ameliyatlar istisnai sağlık hizmeti kapsamına alındı.
 
Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde yapılan Kalp Damar Cerrahisi ameliyatlarının büyük bir bölümüne yüzde 15 daha fazla ödeme yapılması sağlandı. Böylece eğitim araştırma ve üniversite hastanelerinin mali, sağlık hizmeti sunumu yönünden desteklenmesi amaçlandı.
 
Kanser cerrahisindeki bazı ameliyatlar için SGK tarafından ödenen fiyatlar da artırıldı.
 
Ayrıca, hastanelerde çalışan hekimlerin kanser cerrahisi ameliyatlarına yönelmeleri amaçlandı.
 
Kronik hastalığı olan yaşlı, kanser hastası, psikolojik destek ihtiyacı gereken hastaların yaşam kalitesini arttırılması amacıyla "palyatif bakım tedavisi" adıyla yeni bir sağlık hizmeti ödeme kapsamına alındı. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde pilot uygulama başlatıldı.
 
Bu uygulamayla aynı zamanda yoğun bakım ünitelerinin amacına uygun olarak kullanılması da hedeflendi.


http://www.gazetevatan.com/sgk-dan-devrim-gibi-karar-710706-gundem/