TÜRK MİLLETİ ADINA

T.C.
İSTANBUL
21. İŞ MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2015/272 Esas
KARAR NO : 2015/505 Karar
HAKİM : ...................
KATİP : ...................
DAVACI : ......................../İSTANBUL
VEKİLİ : Av. PINAR TOPAL - Zuhuratbaba Mah. Asiller Sok. Asiller Apt. A Blok Numara 2 Kat 2 Daire 2 Bakırköy/ İSTANBUL
DAVALI : T.C.SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI -Meclis-İ Mebusan Cad. No:43 Fındıklı Beyoğlu/ İSTANBUL
VEKİLİ : ................................./ İSTANBUL
DAVA : İş (Kurum İşleminin İptali İstemli)
DAVA TARİHİ : 30/04/2015
KARAR TARİHİ : 15/10/2015
GEREKÇELİ KARARIN YAZILDIĞI TARİH: 26/10/2015

Mahkememizde görülmekte bulunan İş (Kurum İşleminin İptali İstemli) davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dilekçesinde özetle: Şişli Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından düzenlenen ve şirket sahibi bulunduğu şirket nedeniyle adına tahakkuk ettirilen 2001 tarihindeki prim borcuna ilişkin ödeme emrinin kendisine tebliğ edildiğini, söz konusu ödeme emrinin zamanaşımına uğradığını, ödeme emrinin haksız ve hukuka aykırı olarak düzenlendiğini, tüm bu nedenlerle öncelikle söz konusu ödeme eminin iptali ile, müvekkilinin böyle bir borcununu bulunmadığının tespitine, ayrıca dava sonuçlanıncaya kadar ödeme emrine konu takibe ilişkin müteakip tüm işlemlerin ted biren durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına dava dilekçesi ve duruşma günü usülüne uygun olarak tebliğ edilmiş, davaya karşı herhangi bir beyanda bulunmamıştır.

Dava, kurum işleminin ve ödemeemrinin iptali davasıdır.

Davacı taraf,davalı tarafından talep edilen prim borçlarının zamanaşımına uğradığı ve sorumlu olmadığını belirterek ödeme emrinin iptalini talep etmektedir.

Yargılama sırasında, dava konusu ile ilgili tüm deliller toplanmış, mahkememizce tek tek incelenmiştir.

Dosya içinde mevcut kurum kayıtları incelendiğinde, kurum tarafından davacıdan talep edilen borcun 2001 yılına ait olduğu, ödeme emrinin davacıya 18/04/2015 tarihinde tebliğ edildiği, mahkememize açılan davanın da 24/04/2015 tarihinde 7 günlük yasal süre içerisinde açıldığı görülmüştür.

Dosyanın tetkikinden; dava konusu edilen ödeme emirlerinin iptalinde olduğu gibi, vadesi 08/12/1993-05/07/2004 tarihleri arasında sona eren alacaklar için, 6183 sayılı Kanun hükümlerine ( 102. Maddesine)istinaden, alacağın ödeme süresinin sona erdiği tarihi takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıllık zamanaşımı süresi uygulanmalıdır.
Mahkememizce yapılan yargılama neticesinde dosya içinde yer alan tüm bilgi ve belgeler, Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları ve mevcut tüm delil durumu birliktedeğerlendirildiğinde, yukarıdaki açıklamalar da dikkate alınarak; dava konusu edilenalacağa dair, davacı tarafın da iddia ettiği üzere, zamanaşımı süresinin fazlasıyla geçtiği anlaşılmakla, davacının davasının kabulüne, davalı kurum tarafından düzenlendiği anlaşılan ve hüküm fıkrasında belirtilen ödeme emrinin davacı yönünden iptaline ve davacının bahsekonu ödemeemri nedeniyle kuruma borçlu olmadığının tespitine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM: Yukarıda açıklandığı üzere;

Davanın KABULÜNE, Sosyal Güvenlik Kurumu Şişli Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından yürütülen takip kartı no 00067511 sayılı takip kartı nolu, 2012/039522 takip nolu ödeme emrinin davacı .................. yönünden İPTALİNE, davacının bahse konu ödeme emri nedeniyle kuruma borçlu olmadığının TESPİTİNE,
SGK harçtan muaf olduğundan, kurum aleyhine harç yükletilmesine yer olmadığına,
Davacı tarafın yatırmış olduğu 58,70TL karar harcınınkararkesinleştiğinde ve talep halinde iadesine,
Davacı vekili için takdir edilen 1.500 TL vekalet ücreti ile, davacı tarafından yapılan 22 TL yargılama giderinindavalı idareden alınarak davacı tarafa verilmesine,
Kararkesinleştiğinde davacı tarafındanyatırılan gideravansının kullanılmayankısmının iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı, davalının yokluğunda mahkememizce kesin olarak verilen karar, açıkça okundu, usulen anlatıldı.15/10/2015
Katip ............