Eyt erken emeklilikte yaşa takılanlar bu habere dikkat emeklilik`te yaş sorunu yaşayanlar seçim öncesi yeni düzenlemelerdenmi faydalanacak 2015 torba yasada emeklileri ilgilendiren ne gibi maddeler çıktı işte sizler için tek tek araştırdık Bakan Çelik emekliler için neler söyledi işte satır başları.

Erken emeklilik 2015, erken emeklilikte son durum nedir ?Erken emeklilik yaşa takılanlar, Erken emeklilik yasası, Erken emeklilik torba yasası 2015, Erken emeklilik SGK Emeklilik yolunda prim gününü doldurmuş lakin yaş nedeni ile emekli olamayanlar için ve anneler için yeni formüller Mecliste yasa taslağı olarak sunulmuştu. Henüz yasa mecliste onaylamadı, beklemede gibi görünüyor. Meclisin ilk gündem konularından olan Erken Emeklilik Şartları ve Formülleri ile ilgili yasa onaylandığında haberimizde sizler için paylaşacağız.

Yıllardır yaptıkları eylemler ile seslerini duyurmaya çalışan emeklilikte yaşa takılanlar için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan’ı Faruk çelik açıklamada bulundu. Bakan Çelik taşeron ve emeklilikte yaşa takılanları gündemlerine aldıklarını söyledi. Çelik yaptığı açıklamada taşeron ve emeklilikte yaşa takılanların meselelerine çare olacak yasa taslağının Başbakanlık’ta olduğunu söyledi.
 
MECLİS ERKEN EMEKİLİK YASA TASLAĞINDA NELER VARDI?



“Emeklilikte yaşa takılanlar”
Duymayanlar için açıklayalım. 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayan kişiler normalde yaş şartı olmaksızın, prim günü ve sigortalılık süresiyle emekli olacaklardı. Fakat DSP-ANAP-MHP hükümeti, hazırladığı sosyal güvenlik paketiyle prim gününün yanında yaş şartını da yeniden getirdi. ‘Yeniden’ diyoruz çünkü çok önceden beri uygulanan emeklilikte yaş koşulu, 1991’de Demirel Hükümeti tarafından kaldırılmış ve kadınlar 38, erkekler 43 yaşında emekli olabilir hale gelmişti.

30’lu ve 40’lı yaşlarda emeklilik hayali kuran çalışanlar için 8 Eylül 1999’da yapılan düzenleme şok etkisi yaptı. Örneğin 1974 doğumlu ve 1992’de çalışmaya başlayan bir bayan 2012 yılında emekli olabilecekken, yeni yasaya göre emeklilik tarihi 2023 yılına uzadı. Yani bu bayan işe girerken beklediği tarihten 11 yıl daha geç emekli olacak. İşte bu örneğimizdeki gibi yaklaşık beş milyon kişiye Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) diyoruz.

EYT Erken Emeklilik Yasası Çıkacak mı? Yaklaşmakta olan Başkanlık oylaması ve 7 Haziran seçimi öncesinde emeklilikte yaşa takılanlar için yeni bir düzenleme yapılması ve beklenen tepki oylarının yerini teşekkür oylarına bırakması amaçlanıyor. EYT mağdurlarıda gerekli düzenlemelerin yapılmaması durumunda oy vermeyeceklerini açık bir şekilde belirtiyorlar. Gelen bu baskıların etkili olup olmayacağı ise merak konusu. 

Bakan Çelik kapı araladı;

EYT grubu uzun süredir sesini duyurmaya çalışıyordu. Bunu da büyük ölçüde başardılar ve geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik’le görüştüler. Grubun talebini dinleyen Sayın Çelik, SGK yönetimine konuyla ilgili çalışma yapılması talimatını verdi. Yapılan çalışmaya göre şu an daha düşük emekli aylığı bağlamak şartıyla isteyeni daha erken emekli etme formülü üzerinde duruluyor.

Bu formül halihazırda bazı Avrupa ülkelerinde de uygulanıyor.Normalde emeklilik yaşınız 65 fakat siz 62 yaşınızda emekli olmak istiyorsanız, maaşınız %20 daha düşük bağlanıyor. Ya da normal yaşınızdan daha erken emekli olmak istediğiniz her yıl için %5 daha düşük aylık alıyorsunuz. Örneğin normalde 1000 TL emekli aylığı alacakken, 800 TL’ye razı oluyorsunuz ve 3-4 yıl daha erken emekli olabiliyorsunuz. Ekonomi yönetimi de onaylarsa, “erken kısmi emeklilik” formülü EYT grubu için ülkemizde de hayata geçirilmiş olacak.

“Verilmiş söz yok” vurgusu


Sayın Faruk Çelik, EYT grubunun talebiyle ilgili çalışma yaptırmakla birlikte, emeklilik haberleri” erken emeklilik konusunda söz vermediğinin de altını çiziyor. Zira çok geniş bir kesimi ilgilendiren ve SGK’nın aktüeryal dengesini büyük ölçüde etkileyecek bir konudan bahsediyoruz. Bu anlamda erken kısmi emeklilik formülünün sadece sosyal politika açısından değil ekonomik dengeler açısından da hükümetin onayını alması gerekiyor.

Anneye erken emeklilik Ülkemizde annelere erken emeklilik imkanı var. Bunun en önemli yolu, doğum borçlanması. İşçi, memur ya da esnaf anneler, doğum borçlanmasıyla 6 yıl prim kazanabiliyor. Ancak tek yol bu değil. Engelli çocuğu olan annelerin de çalıştıkları her yıl 360 yerine 450 gün sayılıyor. Hem primi artıyor hem de yaşı erkene çekiliyor. İşte formüller:

1- ENGELLİ ÇOCUĞU OLANLAR:

Başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu olan kadınların erken emeklilik imkanı bulunuyor. Bu durumdaki kadınların 1 Ekim 2008 sonrası çalıştıkları her gün 1.25 gün olarak hesaplanıyor. Emeklilik yaşı da erkene çekiliyor. 1 Ekim 2008'den itibaren prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, emeklilik yaş sınırlarından indiriliyor. Engelli çocuğu olan kadınlara tanınan bu haktan SSK, Bağ-Kur, tarım SSK, tarım Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kanunlarına tabi çalışanlar yararlanıyor. Ağır engelli çocuğuna bakan annenin çocuğunun bu durumunu tespit ettirmesi gerekiyor. Ayrıca erken emeklilik hakkı, çocuğun ağır engelli olduğu süreyle sınırlı.

2- DOĞUM BORÇLANMASI:

Geçtiğimiz yıl çıkartılan torba yasayla doğum borçlanmasının kapsamı genişletildi. Daha önce sadece SSK'lılara tanınan bu hak, memur ve esnaf annelere de tanındı. 2 olan doğum borçlanması sınırı da 3 çocuğa çıkartıldı. Buna göre; sigortalı olduktan sonra doğum yapan anneler, 3 çocuğa kadar borçlanma yapabiliyor. Takvim'in haberine göre, 3 çocuk için doğum borçlanması yapanlar, 2 bin 160 gün, yani 6 yıl prim kazanabiliyor. Ancak borçlanılacak sürelerde annenin çalışmamış, yani adına prim ödenmemiş olması ve çocuğun yaşaması şartı var. Her çocuk için 720 gün kazanılıyor.

3- EVLAT EDİNEN DE BORÇLANABİLİR:

Sadece biyolojik annelerin değil, evlat edinen annelerin de doğum borçlanması hakkı bulunuyor. Kadın sigortalılar 2 yaşını geçmemiş evlat edindikleri çocukları için doğum borçlanması yapabiliyor. Borçlanma, evlat edinilen tarihten başlıyor. Öte yandan, doğum yaptıktan sonra çocuğunu evlatlık veren anne de doğum borçlanması hakkına sahip. Çocuğunu evlatlık veren annenin borçlanma süresi 6 ay.

4- STAJ BAŞLANGICI:

Normal şartlarda emeklilik hesabında staj başlangıcı ve stajda geçen süreler dikkate alınmıyor. Ama doğum borçlanmasında bu süreler geçerli. Bu yüzden anneler eğer stajın başladığı tarihten sonra doğum yapmışlarsa bu doğumları 3 çocuğa kadar borçlanabiliyor.

TEK ÇOCUK 9 BİN 227 LİRADAN BAŞLIYOR

En alt ödeme
30 günlük borçlanma: 40,5 x 30=1.201,5 x % 32=384,48 TL
1 çocuk için 2 yıllık borçlanma: 384,48 x 24=9.227,52 TL


http://www.haberport.com/gundem/eyt-haberleri-sgk-erken-emeklilikte-yasa-takilanlar-yeni-yasada-emeklilere-neler-var-2015-eyt-son-durum-haberi-eyt-de-son-dakika-28-agustos-2015-cuma-h5682.html