Bazı yazılı basın organlarında Erzurum’da yaşayan vatandaşımız Sinan Avcı ile ilgili 6 Temmuz 2015 tarihinde “10 Yılda Anca Yaşadığını Kanıtladı”, “Yaşadığını 10 Yılda Kanıtladı” ... gibi farklı başlıklar altında haberler yer almıştır.

Habere konu vatandaşımız Sinan Avcı hakkında Kurum kayıtlarımızın incelenmesinde, 7 Mayıs 2003 tarihinde tahsis talebiyle 15 Mayıs 2003’de malullük aylığı bağlandığı, ancak sigortalının malul olmadığına ilişkin şikayet başvurusu üzerine, kontrol muayenesine tabi tutularak düzenlenen sağlık kurulu raporunun Kurum yetkili birimince incelenmesi neticesinde sigortalımızın çalışma gücünün en az 2/3’ünü yitirmediğine karar verilmiştir.

İlgilinin malullük aylığının başlangıç tarihi itibariyle kesilerek 23 Temmuz 2003-22 Şubat 2004 süresi içerisinde fazla ve yersiz ödenen miktar borç kaydedilmiştir. Kurumumuzun bu işlemi üzerine ilgili, Kurum aleyhine malullük aylığının kesilmesi işleminin iptali ile aylığın yeniden bağlanması ve Kuruma borçlu olmadığının tespit edilmesi istemi ile dava açmış, ancak Erzurum İş Mahkemesinin Yargıtayca onanan12 Nisan 2012 tarihli ve 2009/206 Esas, 2012/196 sayılı Kararı ile aleyhine hüküm kurulmuştur.

Basın organlarında yer alan Sinan Avcı’nın “ölüm” gerekçesiyle 10 yıldır mücadele ettiği haberi asılsız olup, malullük aylığının kesme nedeni sigortalının ilgili Kanun hükümleri gereği malul sayılmamasını mahkeme tarafından da karara ulaştırılmıştır. Ayrıca, Kurum kayıtlarımızın gerekse adı geçenin kimlik paylaşım sisteminde yer alan kayıtlarının incelenmesinde sigortalının ölümüne ilişkin herhangi bir kayda rastlanılmamıştır.

Kurumumuz, ilgili ile aşağıda yer alan hükümler çerçevesinde işlem gerçekleştirmiştir;

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun yürürlüğe girdiği 2008/Ekim ayı başından önce, malullük durumlarının tespiti için talepte bulunan ve Kanunun yürürlük tarihinden sonra malul olduklarına karar verilenler hakkında 506 sayılı Kanundaki diğer şartları da taşımaları halinde 506 sayılı Kanuna göre aylık bağlanmaktadır.

Buna göre, 2008/Ekim ayı başından önce malullük durumunun tespiti için talepte bulunup 506 sayılı mülga Kanunla (53 üncü maddesi gereği) malul sayılan ve (54 üncü maddesinde öngörülen) toplam olarak 1800 gün veya en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, sigortalılık süresinin her yılı için ortalama olarak 180 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödeme şartını yerine getiren sigortalılara malullük aylığı bağlanmaktadır.

Yine, söz konusu sigortalılar malullük aylığı bağlandıktan sonra 506 sayılı Kanun (57 nci maddesi) gereğince Kurumca her zaman kontrol muayenesine tabi tutulabilmekte, Kurumca yaptırılan kontrol muayenesinde yeniden tespit edilecek malullük durumuna göre, malullük aylığı, yeni malullük durumuna esas tutulan rapor tarihini takip eden aybaşından başlanarak gerekirse artırılmakta, azaltılmakta veya kesilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI