4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin; konkordato ilan etmesi, , aciz vesikası alması, işverenin iflası veya iflasının ertelenmesi durumlarında üç aylık ücretleri Ücret  Garanti Fonu’ndan ödenir.

Ücret Garanti Fonu 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre kurulmuştur. Ücret Garanti Fonu’nun kuruluş amacı kriz dönemlerinde iş barışını ve sosyal adaleti sağlamaktır.

Ücret Garanti Fonuna Nasıl Başvurulur?

İflas, iflasın ertelenmesi, konkordato veya aciz belgesi alınması ve işverenin işçi ücretlerini ödeyememesi gibi durumlarda işçiler Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine başvurarak ücretlerinin ödenmesini talep edebilirler.

 Başvuru için gerekli belgeler

İflas, İflasın ertelenmesi ve konkordato

İflas , iflasın ertelenmesi kararları ve konkordato ilanı yasa uyarınca Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde ve o yerin 50 binin üzerinde trajı olan 5 büyük gazeteden birinde ilan edilir. Başvuruda bu gazetelerin birer nüshası eklenir.

Aciz vesikası

İşveren hakkında aciz vesikası varsa ilgili icra memurluğundan alınacak bir nüshası talebe eklenir.

Ücretler nasıl ödenir?

Bu başvuru üzerine Çalışma ve İş Kurumu gerekli araştırmayı yaparak herhangi bir (evraklarda) eksiklik yok ise başvuruya izleyen ayın sonuna kadar ödemeyi gerçekleştirir. Ücret Garanti Fonu en fazla 3 aylık maaş tutarı kadar ödeme yapar.