Memura ödenecek  emeklilik ikramiyesinin hesabında yine 5434 sayılı Kanun hükümleri esas alınmaktadır. Burada memurun çalıştığı statüsü (E.S,SSK, Bağkur) de önemlidir. Buna göre farklı olmaktadır.

 Genel olarak çalışma sürelerinin tamamı kamu görevlisi olarak geçmiş ise aylık bağlamaya esas tutarın 1 aylığı emekli ikramiyesi verilmektedir.

Kanunlarla belirlenen bekleme süreleri sonunda kadrosuzluk veya yaş haddi sebebiyle emekliye sevk edilenler ve vazife malûllüğü hükümlerine göre vazife malûllüğü aylığı bağlananlar ile ölüm sebebiyle haklarında emeklilik işlemi uygulananlara ilk katsayı artışlarında ikramiye farkı ödenmektedir., kamu görevlisi olarak geçen sürelere emekli ikramiyesi verilmesi için  İş Kanunununda yer alan kıdem tazminatı koşulları esas alınmaktadır.

Memurun, hizmet süreleri farklı statülerde geçmiş ise bu defa Buna göre; Hizmet sürelerinin tamamı kamu görevlisi olarak geçmiş ise aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığı emekli ikramiyesi verilmektedir.

 hizmet süreleri farklı statülerde geçmiş ise, kamu görevlisi olarak geçen sürelerine emekli ikramiyesi ödenebilmesi için son statüsünün kamu görevlisi olarak geçmiş olması şartı aranmaktadır.

İş sonu tazminatı veya bu mahiyette olmakla birlikte başka bir adla tazminat ödenen süreler ile kıdem tazminatı ya da emekli ikramiyesi ödenmiş olan süreler emekli ikramiyesi ödenmesinde dikkate alınmamaktadır.
 
 İsa KARAKAŞ Sosyal Güvenlik, İş Hukuku ve İş Güvenliği BaşUzmanı – İsa Karakaş

http://www.muhasebeweb.com/haber_detay.php?id=4340_Emeklilik-ikramiyesinde-bilinmeyenler.html