Bir çok kesime yönelik düzenlemeler getiren Torba Kanun’la eksik gün bildirimi sorunu da kökten çözülüyor. Özellikle 2000 yılı öncesinde tam ay çalışmasına rağmen ayda 3-5 gün sigortalı gösterilenlerin sayısının hayli fazla olması, birçok sigortalının bu dönemlerde mağduriyetler yaşaması nedeniyle 2000 yılı başından itibaren işçilerin ay içindeki 30 günden eksik çalışmasına ilişkin SGK’ya bildirim yapılması zorunluluğu getirilmişti.

Ancak aradan geçen 18 yıl içinde işveren ve sigortalılarda sosyal güvenlik bilincinin artması, teknolojik kolaylıklar nedeniyle sosyal güvenliğin yaygınlaşması, etkin denetim mekanizmaları hem çalışanların, hem de işverenlerin (çok az sayıda kötüniyetli istisnalar olsa da) genel olarak SGK bildirimlerinde, en azından gün sayılarının çalışıldığı kadar süreyle bildirilmesine özen gösterilmesini sağlamıştır.

Aslında bu köşeden de birkaç kez dile getirdiğimiz birisi olan 30 günden eksik çalışmaların SGK’na bildirilmesinde çok ciddi sorunlar yaşanıyor. Elbette bir kısım art niyetli işveren veya çalışan olabilecektir, ancak yüzde 99,99’unun yasal yükümlülüklerini harfiyen yerine getirdiği bir ülkede eksik günlerin bildirimi de ciddi bir sorun teşkil ediyor.

1999’dan beri uygulanan eksik gün bildiriminin temel gerekçesi ilgili ay içerisinde eksik günü olan çalışanların eksik olan günlerine ait sebeplerinin belgelenmesidir. Çalışanın hangi gerekçelerle ay içerisinde eksik çalıştığı belgelenmeli, bu anlamda SGK’ya bildirim yapılmalıdır.

Sosyal güvenlik bilincinin çok daha fazla geliştiği ülkemize yakışmayan bu konu torba kanunla çözülüyor. Yapılacak yeni düzenlemeye göre; ay içinde bazı işgünlerinde çalıştırılmayan ve ücret ödenmeyen sigortalıların eksik gün nedeni ve eksik gün sayısı, işverence ilgili aya ait aylık prim ve hizmet belgesinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesiyle beyan edilecek. Sigortalıların otuz günden az çalıştıklarını gösteren eksik gün nedenleri ile bu nedenleri ispatlayan belgelerin şekli, içeriği, ekleri, ilgili olduğu dönemi, saklanması ve diğer hususlar SGK tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

Sigortalıların otuz günden az çalıştığını gösteren bilgi ve belgelerin SGK tarafından istenilmesine rağmen ibraz edilmemesi veya ibraz edilen bilgi ve belgelerin geçerli sayılmaması halinde otuz günden az bildirilen sürelere ait aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi, yapılan tebligata rağmen bir ay içinde verilmemesi veya noksan verilmesi halinde SGK tarafından resen düzenlenecek ve muhteviyatı primler tahsil olunacak.

Resul KURT

https://www.muhasebeweb.com/