İş yaşamıyla ilgili düzenlemeleri içeren ve neredeyse tüm çalışma hayatında köklü değişiklikler getiren tasarı Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı (05.04.2015)

İşte İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’dan bölümler;

Borcu olan Bağ-Kur’lular dikkat

Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla, tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, kuruma kayıt ve tescilleri yapıldığı halde, bu düzenlemenin yayımlandığı ayın sonu itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu prim borçlarını 3 ay içinde ödememeleri veya yapılandırmamaları halinde; prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulacak. Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek.

Sigortalılıkları durdurulanlardan, ilgili kanun uyarınca çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları yeniden başlatılacak. Daha sonra sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi halinde, durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı ihya edilecek.

Sigortalılıkları durdurulanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler hakkında, 1 Ocak 2012′den, bu maddenin yürürlük tarihine kadar durdurulan süreler için genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmayacak.

Temmuz ayında emeklilerin 1000 lira ve altındaki gelir ve aylıklarına 100 lira, 1000 liranın üzerindeki gelir ve aylıklara da 1100 lirayı geçmeyecek üzere seyyanen zam yapılacak. 65 yaş aylığı da 145 liradan 200 liraya çıkarılıyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, SGK’nın kişisel verileri paylaşma esaslarını belirliyor. Buna göre, SGK kanunlarla verilen görevleri yerine getirmek amacıyla işlediği kişisel verilerle ticari sır niteliğinde olan verileri, veri sahibinin noter onaylı muvafakatı olmadan gerçek veya tüzel kişilerle paylaşamayacak. Ancak kamu idarelerinin kanunlarında belirtilen görevleri yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları sağlık verisi dışındaki kişisel verilerle ticari sır niteliğindeki veriler paylaşılabilecek.

SGK, bunların dışındaki gayrimaddi hakları ile kimliği belirli veya belirlenebilir bir gerçek veya tüzel kişiyle ilişkilendirilemeyecek şekilde anonim hale getirdiği verileri araştırma, planlama ve istatistik gibi amaçlar için kamu idareleri, bilimsel araştırma yapan kamu personeli, bilimsel dernekler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları veya üniversiteler ile ücretsiz olarak, bunun dışındaki gerçek ve tüzel kişilerle ücretli olarak paylaşabilecek.

Anonim hale getirilen verinin tek tüzel kişiliğe ait olması durumunda noter onaylı yazılı muvafakat aranacak. Veri paylaşılan kamu idareleriyle gerçek ve tüzel kişiler, paylaşılan verinin gizliliğinden ve güvenliğinden sorumlu olacak. Aksine davrananlar hakkında, veri paylaşımı yapılanlar da dahil olmak üzere cezai hükümler uygulanacak.


http://www.muhasebedr.com/borcu-olan-bag-kurlular-dikkat-borc-dondurma-ve-silme-yasalasti-05-04-2015/