Bireysel emeklilik sisteminde otomatik katılım dönemi yeni yıldan itibaren yürürlüğe girdi. 45 yaş altı tüm çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemi’ne girmesine imkan veren otomatik katılım uygulaması ilk olarak 1000 ve üzeri çalışanı olan işletmelerden başladı, çalışanların esas kazancı üzerinden %3 kesinti yapıldı. Ancak çalışanlar, BES’i iptal etme hakkına sahip; peki BES iptali için yapılması gerekenler neler BES’ten çıkış için son gün ne zaman? İşte, otomatik BES’tan cayma hakkıyla ilgili merak edilenler!

OTOMATİK BES’TEN NASIL ÇIKIŞ YAPILACAK?
Zorunlu BES’in iptal edilme hakkı var ancak bunun için yasal bir süre bulunuyor. Çalışanlar, emeklilik planına dahil edildiğinin kendisine bildirildiği tarihten itibaren 2 ay içerisinde otomatik BES iptali için başvuruda bulunabilecekler. Katılımcılar, cayma süresinden sonra da sistemden istedikleri zaman çıkış yapabilecekler. Zorunlu BES’ten çıkış bildiriminin emeklilik şirketine ulaşmasını müteakip on iş günü içinde çalışanın ödediği katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte çalışana iade edilecek. Emeklilik halinde ise hesabındaki birikimi en az 10 yıl süreli yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana birikiminin yüzde 5'i oranında ek devlet katkısı teşviki verilecek.

10 GÜN İÇERİSİNDE PARA İADELERİ GERÇEKLEŞECEK
17.12.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin” 22/E maddesinin birinci fıkrasına göre çalışan BES iptali talebini işverene ya da şirkete posta, e-posta gibi araçlarla iletmesi gerekiyor. Çalışan BES’ten çıkma isteğini ilettikten sonra on iş günü içinde kesintiler iade edilecek.

ÖDEMEYE ARA VERİLEBİLİYOR MU?
Sistemde kalmak isteyen ancak çeşitli sebepler nedeniyle maaşında yapılacak kesintiyi durdurmak isteyenler için de bir seçenek bulunuyor. Kesintilerini bir süreliğine durdurmak isteyen çalışanlar, katkı payı ödemeye azami 3 ay ara vermeyi talep edebilecek.


Hürriyet