Eksik primi olan Bağ-Kur’ luya mahkemeden emsal niteliğinde bir karar çıktı. 500 bin Bağ-Kur’ luyu ilgilendiren karara göre; 1985-2000 arasında vergi, sicil ve oda kaydı olup da sigortasını yaptırmayanlar isterse geçmişe dönük borçlanma yapabilecek.

 

Prim eksiği olan ve daha önceki dönemleri sigortalı sayılmayan Bağ-Kur’ luları rahatlatan son müjde Yargıtay’dan geldi. Yargıtay’ın kararıyla 2000 yılından önce vergi kaydı, esnaf odası kaydı veya sicil odası kaydı bulunan veya bu dönemden önce belli bir süre kaydı olup silinenlere ikinci bir fırsat kapısı aralandı.

 

Daha öncesi yok sayıldı

2000’den önce Bağ-Kur kaydı yaptırmayanlar, daha sonra çıkan bir yasa ile 4 Ekim 2000’den itibaren Bağ-Kur’ lu olabildi. Yani daha önceki süreler ise yok sayıldı. Bu nedenle sayıları 500 bini bulan esnaf Bağ-Kur’ lu olup geriye doğru borçlanma yapamadı.

 

Bu yönde çıkan karar Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen daha sonra yapılan yasal düzenlemelerle hak kaybı devam etti. Ancak Yargıtay kısa süre önce, 2000 öncesi dönemlerin sigortalı sayılması için açılan davada, davacı lehine karar verdi ve 1985-2000 tarihleri arasında esnaf odalarına ve Maliye’ye kaydı olanlara fırsat kapısı açtı.

 

Emekli olunabilir

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kararına göre; 1985-2000 tarihleri arasındaki kayıtlarını ispatlayanların otomatikman sigortalı sayılması gerekiyor. Sigortalı sayılabilmek için bu kayıtların ispat edilmesi şart. Ayrıca dava açılması da gerekiyor. Dava açarken Yargıtay kararı emsal olarak gösterilebilecek. Dava açıp kazananlar, borçlanmak istedikleri süreyi bugünkü prim üzerinden ödeyebilecek. Bu kapsamdaki kişiler yaş ve prim şartını tamamlıyorsa erkenden emekli olabilecek. Örneğin; emekliliği için 6 yıllık prime ihtiyacı olan, geçmiş dönemdeki kayıtlı zamanlarını borçlanıp ödeyerek 6 yıl erken emekli olabilecek.

 

Eş ve çocuklar yararlanabilir

Bu dönemde kaydı olup prim gün sayısını tamamlayamadan vefat edenlerin eşi ve çocuğu varsa aynı haktan yararlanabilecek. Hak sahiplerinin de Yargıtay’ın kararına dayanarak dava açması gerekiyor.

 

‘Mağdur çok’

TESK yetkilileri 4 Ekim 2000’den önce Bağ-Kur’ a kayıt ve tescilini yaptırmamış olan çok fazla kişi olduğunu, bu kişilerin 30 yıldır esnaflık yapmasına rağmen emekli olmadığını belirtti.

 

Yetkililer, “Bağ-Kur’ a kayıt yaptırmamış olan, esnaf ve sanatkarlarımızın emekli olabilmeleri için, 4 Ekim 2000’den önceki vergi kayıt tarihlerinin esas alınmasını sağlayacak yeni bir yasal düzenleme yapılmasına ihtiyaç var” dedi. Bilal Emin Turan / Posta Gazetesi