Sosyal güvenlik yasasında 2011 yılında yapılan değişikle, Bağ-Kur’luyken SGK’lı olarak çalışmaya başlayanların SGK’lı hizmetleri esas alınmaya başlanılmış, böylece vergi mükellefiyeti devam eden kişilerin SGK’lı olarak başka işyerinde çalışmalarına da imkan sağlanmıştır. Sosyal Güvenlik

Ne var ki bu değişiklik,  gerçekte SGK’lı olarak çalışmamalarına rağmen, sırf daha erken emekli olabilmek veya daha yüksek aylık alabilmek ya da hiç prim ödemeden sağlık hizmeti alıp emekli olabilmek için vergi mükellefiyeti devam eden kişilerin başka işyerlerinden kendilerini SGK’lı olarak göstermelerinin de önünü açmıştır.


Bir bakmışsınız, kasap, yan dükkandaki manavdan, manavsa kasap dükkanından SGK’lı olarak bildirilmeye başlamış.

Ya da İstanbul’un Avrupa yakasında kırtasiye dükkanı olan şahıs, Avrupa yakasındaki markette çalışmaya başlamış.

Hem de vergi mükellefiyeti devam ederken,

Olabilir mi?

Elbette olamaz.


Fırın, lokanta, otel, kafe, çay bahçesi, oto galeri, döviz bürosu ve kuyumcu gibi işyeri sahibi olanlar dikkat

SGK yeni çıkardığı 2011-25 sayılı genelgesinde, bu kişileri mercek altına aldığını açıklamış.

Genelgede, işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının sorgulanması sırasında vergi mükellefi olan kişilerin  Bağ-Kur kapsamında olmayarak başka bir işyerinden SGK’lı olarak bildirildiklerinin tespiti durumunda, bu kişilerin kendilerine ait veya ortağı olduğu işyerlerinde SGK’lı bir kişi çalıştırıp çalıştırmadıklarının araştırılacağı, SGK’lı olarak çalışan kimseye  rastlanılamaması halinde bu kişilere bilgilendirme ve uyarı yazılarının gönderileceği, bu kişilerin kendi işyerlerindeki çalışmalarının nasıl ve kimler tarafından yürütüldüğünü açıklayamamaları halinde olayın denetimle görevli memurlara sevk edileceği yazılmış.


Olayın iki ayrı boyutu var.

Birincisi, vergi mükellefiyeti devam ederken başka bir işyerinden SGK lı bildirilen kişilerin kendi işyerlerinde, sigortasız çalışan kişiye rastlanılması.

İkincisi, bu kişilerin başka işyerinde çalışmamalarına rağmen, daha erken olabilmek veya daha yüksek aylık alabilmek ya da farklı bir nedenle SGK’lı olarak gösterildiklerinin anlaşılması.


Her iki durumda da ceza var.

Vergi mükellefiyeti devam ederken başka bir işyerinde SGK lı gösterilen bir  kişinin kendisine ait işyerinde sigortasız çalışan bir kişiye rastlanılması halinde, kayıt dışı sigortalı çalıştırması nedeniyle işyeri bildirgesinden, işe giriş bildirgesinden ve aylık prim ve hizmet belgesinden dolayı aylık on binlerce lirayı bulan cezaya maruz kalınacak, ayrıca primler de faiziyle birlikte tahsil edilecektir.

Vergi mükellefiyeti devam eden kişinin başka bir işyerinde çalışmamasına rağmen SGK’lı gösterildiğinin anlaşılması halinde ise durum daha da vahim.

Hem sigortalılık iptal edilecek, hem ödenen primlere SGK’ya el koyacak, hem de sahte sigortalı bildiriminden dolayı ağır cezada yargılanmak durumunda kalınacaktır.

http://muhasebeweb.com/haber_detay.php?id=4588_Bag-Kurlular-Dikkat-SGK-TAKIPDE