Burak GEZEN / ÇANAKKALE, (DHA)

Ezine’nin Geyikli Beldesi’nde 30 yıldır eczane işleten Şaban Gülhan, 9 bin gün primle 5 Ağustos 2010’da emekli oldu. Bağ-Kur’un tespit ettiği en üst gelir limitinden (asgari ücretin 6.5 katı) emekli olmasına rağmen; Gülhan’a 916 lira maaş bağlandı. Gülhan, 9 bin gün prim ve 24’ncü basamaktan 2000 yılı öncesi emekli olanların 1.600 lira maaş aldığını örnek göstererek maaşının düzeltilmesi için Çanakkale İş Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme davacının emekli maaşının 2000 yılı sonrası mevzuatına göre doğru bağlandığını belirterek davayı reddetti. Ancak; 2000 yılı öncesi ve sonrası oluşan farkın emekli olan kişilerin maaşlarında derin uçurumlar oluşturduğunu, mevzuatın Anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık iddiasının Anayasa Mahkemesi’nde görüşülmesi yolunun açık olduğuna karar verdi.

YARGITAY VE ANAYASA MAHKEMESİ KARARI DOĞRU BULDU

Eczacı Gülhan, bu kez Yargıtay’ın kapısını çaldı. Yargıtay, 18 Aralık 2012’de verdiği karara göre İş Mahkemesi gibi mevzuatın Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı ancak şu an uygulanan mevzuata uygun olduğunu belirterek kararı onadı. Bunun üzerine Gülhan, 9 Nisan 2013’te Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Ancak Anayasa Mahkemesi de olumsuz yanıt verdi.

İÇ HUKUK YOLLARI TÜKENDİ

Son durağının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olduğunu belirten Şaban Gülhan şunları söyledi: "5 yıl süren ülkemdeki hak arama kapılarındaki mücadelem sona erdi. Ancak yılmadan, yorulmadan, bıkmadan mücadelemin son durağı olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitme kararı aldım. Önce 2010 yılında emekli olduğumda SGK bünyesindeki Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur mensuplarının 9000, yani 25’inci yıl sonunda kuruma ödedikleri prim ve aldıkları maaşları belgeledim. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne müracaat ederek; ülkemde SGK sistemindeki adaletsizlikleri belgeleyerek durumumun düzeltilmesini, emekli olduğum günden itibaren tarafıma tazminat ödenmesini ve ödediğim tüm mahkeme masraflarının iade edilmesini istedim. Müracaatımı 27 Nisan 2015 günü Strasbourg Cedex-Fransa’ya yaptım. Mücadeleminin sonunda; ben ve benimle aynı kaderi paylaşan emekliler ile halen çalışmakta olanların sorunun çözüme kavuşmasını diliyorum."


http://www.milliyet.com.tr/bag-kur-emeklisi-maas-mucadelesini/ekonomi/detay/2100866/default.htm