Kimler iş güvencesinden yararlanır?

Çalışma hayatında işçi ile işveren arasında zaman zaman anlaşmazlıklar olabiliyor. Hatta bu anlaşmazlıklar işten çıkarmaya kadar gidebiliyor. Hemen belirtelim başlıkta yer alan haklar iş güvencesi kapsamında olan işçiler için geçerli.

Bir işçinin iş güvencesi kapsamında olabilmesi için   işyerinde 30 ve üzerinde  işçi çalıştırılması, işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışması, en az 6 ay (maden işyerlerinde çalışanlar için 1 gün yeterli oluyor) kıdeminin olması ve işveren vekilliğinin bulunmaması gerekiyor. Bu şartların hepsini sağlayan işçiler iş güvencesi hükümlerine tabi oluyor.

İş güvencesi ücreti ve tazminatı

İş güvencesi kapsamında olan bir işyerinde çalışan işçi  işveren tarafından haklı bir neden olmadan İş Kanununun 17.maddesine göre iş sözleşmesi sona erdirilirse işçi  bir ay içerisinde iş mahkemesine başvurarak işe iadesini isteyebilecek. Mahkemenin işe iadesine karar verdiği işçiyi işveren  işe başlatmazsa, işveren işçiye en az  4 en fazla 8 aylık ücreti tutarında tazminat ve mahkeme sonuçlanıncaya kadar çalışılmadan boşta geçen  4 aylık sürenin ücretini  ödeyecektir.

 İhbar ve kıdem tazminatı ödenecek

 İş güvencesi tazminatından ayrı olarak 4 haftalık ücreti tutarında işçiye ihbar tazminatı da ödenecek. İşçinin kıdemi bir yıl ve üzerinde ise işçiye ayrıca kıdem tazminatı da ödenmesi gerekiyor.

Görüldüğü üzere 6 ay çalışan işçi, çalıştığı süreye ait olan 6 aylık ücretinin dışında yaklaşık 9 ile 13 aylık ücreti tutarında değişen miktarlarda çalışmadan ücret ve tazminata hak kazanıyor.Çalışma hayatında işçi ile işveren arasında zaman zaman anlaşmazlıklar olabiliyor. Hatta bu anlaşmazlıklar işten çıkarmaya kadar gidebiliyor. Hemen belirtelim başlıkta yer alan haklar iş güvencesi kapsamında olan işçiler için geçerli.


http://www.muhasebeweb.com/haber_detay.php?id=4187_6-ay-calisan-haksiz-isten-atilirsa-8-maas-para-alir.html