Son 6 ayda ortalama 10 kişi çalıştırdınız ve sonunda çalışan sayınızı artırmaya karar verdiniz. Teşvike göre belli şartlar dahilinde işe alacağınız yeni çalışanların primlerini devlet karşılayacak. Haberiniz olmadığı için bugüne kadar bu primleri ödediyseniz, SGK'ya başvurup bu parayı geri isteyebilirsiniz.

İŞSİZLİĞİN engellenmesi amacıyla istihdam teşvikleri uygulanması bütün dünyada kullanılan bir yöntemdir. Özellikle istihdam edilmeleri diğer kesimlere göre daha zor olan gruplara yönelik teşvik uygulaması pek çok ülkede kullanılmaktadır. Ülkemizde de, 6111 sayılı Kanunun 74. maddesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na geçici 10 madde ihdas edilmiş ve işverenlerin 1 Mart 2011 tarihi ile 31 Aralık 2015 tarihleri arasında işe alacakları işçilerin işe alındıkları işyerinden bildirilen prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmaları ve diğer koşulları sağlamaları kaydıyla, prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarlarının İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanması uygulaması başlatılmıştır. Bu sayede gerekli kriterlere uyan işverenler, bu kapsamda istihdam ettikleri işçiler için sigorta primi ödememektedirler. 

YENİ İSTİHDAM YARATILMALI 

Bu kapsamda sunulan teşvikten yararlanabilmek için birkaç şart söz konusu. İlk olarak işyerinde işe alınacak ve prim teşvikinden yararlanılacak işçinin işe alındığı tarihten önceki 6 aylık işçi sayısının toplamının 6’ya bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama işçi sayısına ilave olması gerekmektedir. Yani teşvikten sadece işyerinde yeni işe alınan işçiler yararlanabilmektedir. Yeni istihdam yaratmak isteyen işverenler bu teşvik sayesinde çekinmeden işe alım yapabileceklerdir çünkü bu sayede prim ödeme yükümlülüğü ile karşı karşıya kalmayacaklardır. 

ALTI AYDIR İŞSİZ OLMASI GEREKİYOR

Teşvikten yararlanmak için gerekli bir diğer şart ise işçinin işe alındığı tarihten önceki altı aylık sürede işsiz olmasıdır. Teşvik kapsamında zaten istihdam edilmekte olan işçilerin işyeri değiştirmesi yerine en az 6 aydır işsiz olan ve bu nedenle işsizler arasında daha hassas bir grubu oluşturan işçilerin istihdam imkanına kavuşması hedeflenmektedir. Bunun dışında da tabloda da görüldüğü gibi işe alınacak kişilerin mesleki yeterlik belgesine sahip olması, mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi bitirmesi ya da İŞKUR’ca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarını tamamlaması gerekiyor.

Mahkemeden döner

Hukuk Müşavirliği'nin karşı çıkmasına rağmen, SGK’nın bir genelgeyle uygulamanın önünü kesmeye hazırlandığına dair duyumlar var. Eğer bu şekilde bir genelge çıkartılırsa Kanunun tanıdığı bir hakkın genelgeyle engellenmesi söz konusu olacaktır ki, bu er geç mahkemelerden geri dönecek bir uygulamadır. Öte yandan bazı SGK müdürlüklerinin işverenlerin yaptığı başvurulara ilişkin dilekçeleri kabul etmediği dolayısıyla bu talepleri işleme koymadığı geliyor. Bu da durumun karmaşıklığını gözler önüne seriyor. 

Kadın işçide süre uzuyor

Teşvik şartlarına uyan işçilerin niteliklerine göre teşvik süresi de uzuyor. Örneğin mesleki yeterlik belgesine sahip olan ve İŞKUR’a kayıtlı bir kadın işsizi işe alan işveren 54 ay sigorta primi ödemiyor. Aynı şekilde 18 – 29 yaş arası genç bir erkek işsizi işe alan işveren 54 aya kadar teşvikten yararlanabiliyor. Dolayısıyla teşvikin kadınların istihdamını daha fazla desteklemesi söz konusu. 

Son tarihi 31 Aralık 2015

TEŞVİK 31 Aralık 2015’e kadar yürürlükte. Diğer yandan geçmişte teşvikin varlığından haberdar olmadığı için uygulamadan yararlanamayan bazı işverenler bulunuyor. Bu konuda SGK’ya başvuru yapılması halinde SGK, geçmişe dönük olarak verilen aylık prim ve hizmet belgelerinin iptal edilerek yeniden usulüne uygun olarak verilmesi halinde işverenlerin yararlanamadıkları teşviki almaları mümkün olur görüşündeydi. Bazı işverenler geçmişe dönük teşviklerden yararlandırıldılar.


http://www.muhasebeweb.com/haber_detay.php?id=3505_2011den-sonra-aldiginiz-iscilerin-primlerini-devlet-oduyor.html