100 LİRADAN BAŞLAYACAK

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, özel emeklilik planlarına yönelik bir uygulama olan Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) otomatik katılıma geçileceğini söyledi. Mevzuat düzenlemelerinin son aşamaya geldiğini, Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) yapılacak değerlendirmenin ardından taslağı en kısa sürede Meclis’e sunacaklarını ifade eden Şimşek, “İşçi ayda en az 100 lira ödeyerek emekli olabilecek” dedi.

HERHANGİ BİR İŞLEM YOK!

Mehmet Şimşek, “Tasarlanan yapı, uluslararası uygulamalara benzer biçimde, kişilerin kendilerince herhangi bir işlem yapmalarına gerek kalmadan, otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi ile tanıştırılması ve bu yolla ‘ikinci bir emeklilik geliri’ elde etmeleri imkanı sunulması ve sonrasında kişilere istedikleri zaman paralarını çekerek sistemden ayrılabilme imkanı verilmesi esasına dayanıyor” ifadelerini kullandı.

MEVCUT ÇALIŞANLAR DAHİL

Mehmet Şimşek, mevcut çalışanlar, yeni işe girenler ve iş değiştirenlerden 45 yaşın altında olanların otomatik olarak sisteme dahil edileceğini söyledi. Halihazırda, toplam ücretli çalışan sayısının yaklaşık 18 milyon olduğuna işaret eden Şimşek, sistem kapsamına 45 yaş altındaki kişilerin dahil edilmesi varsayıldığında yaklaşık 13 milyon kişinin otomatik emeklilik sistemine gireceğini ifade etti.

6 AY SONRA AL PARANI ÇIK

Sisteme ödenen katkı payları ve bunların getirilerinin, aynı BES’te olduğu gibi kişilerin kendi adlarına açılan bireysel hesaplarda tutulacağını vurgulayan Şimşek, kişilerin 6 aylık zorunlu kalış sürecinin ardından isterlerse sistemden paralarını çekerek ayrılabileceğine dikkati çekti. Şimşek, otomatik katılım sisteminde BES’tekine benzer bir devlet katkısı (yüzde 25) desteğinin öngörüldüğünü ifade etti.

ÖRNEK HESAPLAMA

¦ 25 yaşındaysanız ve BES’e her ay düzenli olarak 110 lira yatırırsanız, 56 yaşında emekliliğe hak kazandığınızda; muhtemel birikiminiz 61 binin biraz üzerinde olacak. Bunun 49 bini birikiminiz ve getirisi, 12 bin 419 lirası da devlet katkısı ve devlet katkısının getirisidir.

¦ 30 yaşında, aylık 200 lira katkı payı ödeyerek sisteme girerseniz; emekliliğinizde, birikiminiz 93 bin liraya yakın olacak. Bunun 74 bini sizin birikiminiz ve getirisi, 18 bin 500 lirası da devlet katkısı ve getirisidir.

¦ 40 yaşında sisteme girdiniz, aylık da 300 lira ödeyeceksiniz. 56 yaşında birikiminiz 83 bin lirayı bulur. Bunun 66 bin lirası birikiminiz, 16 bin 600 lirası da devlet katkınızdır.