Tiyatro ve sinema sanatçısı ve yönetmenZeki Alasya yaşamını yitirdi.


Bir süredir karaciğer rahatsızlığı nedeniyle tedavi altında tutulan Zeki Alasya'nın hayatı, filmleri, yaşamı ve tüm merak ettikleriniz. 

Tiyatro, Sinema ve yönetmen olan Zeki Alasya, tam adıyla Zeki Şenol Alasya, 18 Nisan 1943 yılında İstanbul Şehzadebaşı'da dünyaya geldi. Aslen Kıbrıslıdır. Kıbrıslı Mehmet Kamil Paşa'nın yeğenidir. Robert Koleji'nin orta bölümünden mezun olan sanatçı, Okul döneminde bir yandan tabelacılık yapıyordu.

ZEKİ ALASYA SANAT HAYATI    zeki-alasya-hayati.jpeg

Sanat hayatına 1959'da MTTB (Millî Türk Talebe Birliği) tiyatrosunda amatör olarak başladı. Bir süre dekoratörlük ve rehberlik yaptı. 1964 yılında, Arena Tiyatrosu'nda profesyonel oyunculuğa başladı. Mister Nato, Kargalar Okulu, Şampanya ve Viski gibi oyunlarda rol aldı. 1965'te Ulvi Uraz Tiyatrosu'nda çalıştıktan sonra 1967'de Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer aldı. Bu topluluğun tüm oyunlarında oyuncu, yazar, yönetmen olarak çalıştı.

ZEKİ ALASYA İLK FİLMİ 

Film çevirmeye 1973'ten sonra başladı. Metin Akpınar ile birlikte Türk sinemasında yeni bir ikili oluşturdular. 37 yıl boyunca birçok filmde beraber yer aldılar. 1977'de de yönetmenlik yapmaya başladı. Yönettiği filmlerin çoğunda oyuncu olarak yer aldı. Sinemaya uzun süre ara verdikten sonra son filmi olan "Güle Güle"de oynadı.

1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı.

2010 Yılında Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü aldı.

ZEKİ ALASYA EŞİ KİM KAÇ KEZ EVLENDİ?

Zeki Alasya ilk eşi olan Oya Alasya Zeynep adında bir kız çocuğuna sahip oldu. Bu evlilik, 1987 yılında sonlandıktan sonra Zeki Alasya 1983'te Türkiye 2. Güzeli seçilen Sema Yunak ile 13 yıl boyunca hayat arkadaşlığı yaşadı. 2008'de kendinden 30 yaş küçük olan Jülide Atak ile yeniden dünya evine giren Zeki Alasya'nın bu evliliği sürüyor.

ZEKİ ALASYA EVLİLİKLERİNİ ANLATTI

Sürpriz bir kararla kendisinden 35 yaş küçük Jülide Adak'la evlenen usta oyuncu Zeki Alasya evliliğiyle ilgili samimi açıklamalarda bulundu.

Jülide ile evlenmemiz için bir sürü nedenimiz vardı. En önemlisi bana katlanmak çok zordur ama o katlandı. 4,5 yıl flört ettik... Bir balık lokantasında onun yaş gününü kutluyorduk. Çıkarıp bir yüzük verdim ve "Benimle evlenir misin?" dedim. Yanımızda kızım da vardı. En yakın arkadaşlarıma bile söylemeden nikah masasına oturduk.

Evlenmeden önce çocuk olayını da konuştuk. Jülide de çocuk istemiyor. Düşünsenize çocuğumuz 20 yaşında olduğunda ben 98-100 yaşında olurum. Jülide durumumuz gereği bunu istememesi gerektiğini de biliyor. Dünyaya kazık çakacak değilim.

Jülide"yi güldürürüm. Müthiş kalender bir adamım. O bakımdan benimle olan kadınlar hep avantajlıdır. Yok terliğimi getir falan demem.

Şu anda oturduğumuz ev kira. Bunun tek nedeni benim finansı iyi yönetemeyen bir adam olmamdan kaynaklanıyor. Bir lokanta işine girdim 1 milyon dolarım gitti. Bir gemi merakım vardı. Son yaptırdığım gemiyle bugün bir sitede 10 tane ev alırdım herhalde. Toplamda 5 milyon dolar kaybetmişimdir. Metin “Zeki yapma, bak ben ne güzel biriktiriyorum sen de biraz istifle” demişti.

Bir evim var. Salonumda 1100 tane Buda heykeli bulunuyor. Evimin alt katında ise tren dünyam var. Bunlar benim en büyük zenginliğim.

zeki-alasya-kimdir-mason-mudur.jpg
ZEKİ ALASYA:MASONUM!

Yaşamını yitiren Zeki Alasya'nın Mason olduğu yönündeki açıklamaları da uzun süre gündemde kalmıştı.

Türk sinema ve tiyatrosunun en ünlü oyuncu ve yönetmenlerinden Zeki Alasya, neden Mason olduğunu açıklamıştı. Star gazetesinden Murat Menteş'e konuşan Alasya, partneri Metin Akpınar'ı Mason yapamamaktan şikayet etmişti.

İşte o röportajın ilgili bölümü...

Masonlukla bir ilginiz var mı?
Ben Masonum.

Masonların dünyayı yönettiği söyleniyor. Siz de yönetiyor musunuz?
Hayır, dünyayı yönetmiyorum. Masonluk bir ahlak ve kardeşlik sistemidir. Bir din değildir kesinlikle. İnsanların kardeş olması gerektiğini öne çıkaran bir yapıdır. Çok kötü tanınıyor. Ben Mason olmaya kalktığım günlerde ailem dehşete kapıldı.


zeki-alasya-metin-akpinar-masonluk.jpg 

Ne zaman Masonluğa geçtiniz?
15 sene oldu.
Metin Akpınar 'Zeki bana Mason olmayı önerdi, kabul etmedim' diye bir açıklama yapmıştı. Öyle mi sahiden?
E tabii, ben Mason olunca, Metin'in de Mason olmasını istedim. Fakat yanaşmadı.

Kimler Mason oluyor?
Mesleğinde ileri gitmiş kişiler kabul ediliyor. Zenginlerin toplandığı bir yer değildir. Ben Mason olduğumda kiralarımı ödemekte zorluk çekiyordum.

Kaç Mason var?
Dünyada 6 milyon, Türkiye'de de 15 bin. Masonluk ulusal bir kuruluştur. Sanıldığı gibi kökü dışarıda, Siyonist filan değildir. Ateistseniz Mason olamazsınız.

Hangi dinden olmak gerekiyor?
Belli bir dinden ziyade, Yaratıcıya inanmak gerekir. Yaratıcı'ya 'Evrenin Ulu Mimarı' diyoruz. Bence çok güzel bir tabir. Masonluğu vahşi ve aşağılık bir şey olarak anlatan kitaplar okumuştum. Halbuki ahilik, Bektaşilik, Mevlevilik gibi bir oluşum.

Masonluk size çok şey kattı mı?
Çok. Sabırlıydım, sabrım arttı. Paylaşmayı severdim, paylaşımcılığım arttı. Üç-beş kişi bir araya gelip saçma sapan şeyler konuşuyorduk. Futbol, para, kadınlar, dedikodu... Bir arayışa girmiştim. Masonlukta karar kıldım. Çok memnunum.

Çok ilginç... Masonlar genellikle Masonluklarını gizler.
Evet. Başlarına bir şey gelecek diye korkuyorlar. Mesela Devlet Tiyatrosu'nda çok Mason var, söylese işinden olacak.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı üstadım?
Bu üstat lafını çok severim, biz Masonlar çok kullanırız... Hayatta her şey olur, para gelir, şöhret gelir, bilgi gelir... Hepsinden önemlisi iyi insan olmaktır.

Zeki Alasya: Pişmanım, din düşmanı değilim
CNN Türk'te Cüneyt Özdemir'in hazırlayıp sunduğu "5N 1K" programına konuk olanZeki Alasya 30. uluslararası İstanbul Film Festivalinde büyük tepki çeken konuşmalarına açıklık getirdi.

Alasya namaz kılmanın gerekli ve kutsal bir ibadet olduğuna inanan biri olduğuna kimsenin görmesi için yapılan bir ibadet olmadığını ifade etti.

Talebeler Sahnede Toplu Namaz Kıldı

1967 yılında Milli Talebeler Birliğini dinci örgencilerin ele geçirdiğini oyun oynanan sahnede toplu şekilde namaz kılındığını sahneyi mescide dönüştürüldüğünü amaçları ise birilerine bir şeyler gönderme olduğundan dolayı tepki gösterdiğini belirtti.

Pişmanım - Ben de İnadet Ederim

Namaz kılmanın kutsallığına inan biri olduğunu ve söylediği sözlerden dolayı pişman olduğunu ifade eden Alasya, din düşmanı olmadığını, temiz bir müslüman olduğunu ve kendisinin de ibadet eden biri olduğunu söyledi.

ZEKİ ALASYA FİLMLERİ

Karaoğlan Geliyor, Sev Kardeşim, Tarkan Altın Madalyon Tatlı Dillim (1972)

Hamsi Nuri, Kaynanam Kudurdu, Yalancı Yarim (1973)

Beş Tavuk Bir Horoz, Köyden İndim Şehire, Mavi Boncuk, Mirasyediler, Salak Milyoner, İmparator, Şenlik Var / Bal Kız (1974)

Beş Milyoncuk Borç Verir Misin, Güler Misin Ağlar Mısın, Nereden Çıktı Bu Velet (1975)

Hasip İle Nasip, Her Gönülde Bir Aslan Yatar, Nereye Bakıyor Bu Adamlar (1976)