Alaycı Kuş Bölüm 1 ve 2’nin yönetmeni Francis Lawrence bu seçimi yapımcıların romanın hayranlarına daha çok şey vermek için yaptıklarını vurguluyor. Son iki bölümde bilinmeyen bölgeler keşfediliyor, yeni kişiler katılıyorlar, olaylar daha da karmaşıklaşıyor, karakterler değişik duygular yaşıyorlar ve ikileme düşüyorlar.

Ana karakterler ergenlikten yetişkinlerin dünyasına geçiyorlar, üstlendikleri sorumlulukları yerlerine getiriyorlar.

Suzanne Collins epik üçlemesini yazarken (Açlık Oyunları/ 2008, Ateşi Yakalamak/ 2009, Alaycı Kuş/ 2010) günümüz reality şovlarından, özellikle Big Brother’dan (Biri Bizi Gözetliyor), George Orwell’in 1984’ünden ve Yunan mitolojisindeki Minotaur mitinden etkilenmiş.

Halkın kendini ezen amansız totaliter rejime karşı patlayan isyanını, ayaklanmasını anlatan Açlık Oyunları bilinen tehlikesiz, zararsız eğlenceliklerden öte bir amacı hedeflemekte. Bu efsanede özellikle üçüncü bölüm Alaycı Kuş Bölüm 1 ve 2, bireyle hükümet arasındaki ilişkiyi, paryalıktan isyana sonra da özgürlüğe ulaşımı işliyor.

Katniss Everdeen, Spartacus gibi kölelikten gladyatör konumuna geçiyor ve ve ayaklanmanın simgesine dönüşüyor. Olaylar gitgide yoğunlaşıyor, mitoloji gittikçe sertleşiyor.

Son 2 bölüm daha gerçekçi, daha politik. İmha edilen 13. bölgenin var olduğu anlaşılıyor, buradaki direnişçiler yıllardır yeraltında yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Katniss Everdeen’in tek isteği Başkent’e gidip Başkan Snow’u öldürmektir. Devrimin simgesine dönüşen Katniss’in bunu gerçekleştirebilmesi için kendini feda etmesi gerekiyordur.

Alaycı Kuş Bölüm 2’de Francis Lawrence, adalet,demokrasi, umut, irade, özveri, özgürlük, direniş, dayanışma, bedel ödemek temalarını başarıyla işliyor.

The Hunger Games: Mocking Jay Part 2 (Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Bölüm 2) Yönetmen: Francis Lawrence Oyuncular: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Donald Sutherland, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman/ 2015, 131 dakika, BirFilm/ Format: Dvd.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr