HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü “15 Temmuz gecesi İmralı’ya helikopterlerle saldırı olduğuna dair çok güvenilir bilgiler olduğunu” söyledi. Darbe girişiminin yaşandığı gece İmralı Adası çevresinde plansız helikopter uçuşları görülmesi üzerine İmralı’daki güvenlik birimlerinin alarma geçirildiği, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın da 16 Temmuz sabahından itibaren üç gün boyunca ada üzerinde ve çevresinde devriye uçuşları yaptığı bilgisi basına yansımıştı. Kürt siyasi hareketi bileşenlerinin Abdullah Öcalan’la görüş yapılana kadar süresiz dönüşümsüz açlık grevine gitme kararıyla ilgili

Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan HDP’li Kürkçü, “15 Temmuz gecesi İmralı’ya helikopterlerle saldırı olduğuna dair çok güvenilir bilgiler olduğunu” savunarak, “Hatta bu saldırı sırasında adadan da karşı ateş açıldığı ve Yunanistan’a sığınan askerlerin İmralı’ya saldıran askerler olduğuna dair de bilgiler var. Bu çıplak hakikat ortadayken hükümetin hiçbir açıklama yapmaması, sanki hiçbir olağanüstülük yokmuş gibi davranması kabul edilemez” dedi. Kürkçü, Diyarbakır’da yapılan açıklamanın tek bir konuya odaklanmış bir çağrı olduğunu vurgulayarak “Öcalan’la avukatlarının, ailesinin görüşmesinin sağlanması lazım. Öcalan’ın sağlığı hakkında hiçbir fikir olmadan Kürt tarafına barış çağrısında bulunmak çok büyük bir eşitsizlik yaratır. Öcalan’ın sağ ve salim olunduğundan emin olunmalı. Barış görüşmeleri sonra gelir. Esasen bu sayfayı çevirmeden öbür sayfaları çevirmek mümkün değil” dedi.

Dicle: Şiddeti artırıyor

DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle de Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, Öcalan’ın tecridi sürdüğü müddetçe barış olmayacağını söyledi. Dicle şu görüşleri dile getirdi: “Yeni bir çözüm süreci ancak Öcalan’ın devreye girmesiyle başlatılabilir. Darbe girişiminden sonra İmralı’da görevli birçok subayın tutuklandığını öğrendik. Bu bizi endişeye sevk eden şeylerin başında geliyor. Darbe girişiminin üzerinden 47 gün (bugün itibarıyla 48 gün) geçti. Bir telefon görüşmesi ile dahi olsa sağlığından haber alınması halkı tatmin edebilirdi. Bu durum şiddetin artmasına neden oluyor. Biz bunun şiddeti ve kaosu artırdığını gördüğümüz için bu konuya dikkat çektik.”


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr