Muharrem İnce ile ilgili sorular birden çok.

Kılıçdaroğlu, 'Derin devlet, İnce'yi CHP'nin başına getirmek istiyor’ demiş. Peki hangi derin devlet? Kasetle Baykal’ı CHP Genel Başkanlığı’dan indiren, Kılıçdaroğlu’nı CHP Genel Başkan yapan derin devlet mi?

Bu soruya hayır cevabı verilirse, yani Kılıçdaroğlu’nun genel başkan yapan derin devlet ile Kılıçdaroğlu’nun iddia ettiği İnce’yi CHP’nin başına getirmek isteyen derin devlet aynı değilse biraz düşününce Kılıçdaroğlu’nun kast ettiği derin devleti buluruz, tabii iddia doğru veya gerçekçi ise..

Muharrem İnce 29 Temmuz’da Halk TV’de “1250 delege kurultay için notere gidip imza vermezse ben bir kenara çekilirim” dedi.

Kurultay için gerekli olan imzaya ulaşılacağı şüpheli iken İnce neden böyle yüksek bir hedef koydu?

Olası cevaplar şunlar olabilir:

İnce kurultay için yeterli imzayı bulamayacağını anladı, kaçış için bahane arıyor?

Muharrem İnce delegeleri notere gidip kurultay için imza vermeleri için teşvik etmek istedi.

Cevap hangisi olursa olsun CHP’nin 41 yıldır yerinde saydığı bir gerçek. Kılıçdaroğlu’nun gitmesi ve Muharrem İnce’ni gelmesiyle CHP’nin oy oranının bir miktar artış göstereceği söylenebilir, ama bize göre CHP’nin hem lider değişikliğine ve hem de zihniyet değişikliğine ihtiyacı olduğu açık.

İktidar olmak için gerekli oy artık %50 artı bir oydur.

CHP’de köklü bir zihniyet değişikliğine gidilmediği sürece CHP oyunu artırsa bile oyunu %50’lere yükseltmesi olası görünmüyor, lider değişikliği ile CHP’nin muhalefet partisi olarak kalma yazgısı değişmeyecektir.

Nasıl bir zihniyet değişikliği?

Türkiye'de 1980’den bu yana Neoliberal ekonomi politikaları uygulanıyor. Neoliberal, serbest piyasa ekonomi uygulamaları sonucu Türkiye’de sağlık dahil her şey metalaştı, piyasa ürünü oldu. Zihniyet değişikliğinden kastımız Neoliberal uygulamalarla küresel düzene teslim edilen ülkeyi yeni baştan dizayn edecek bir ekonomi politikasıdır, bu siyasi ve ekonomik model ulusal, kamucu ve insan için, toplum için üretim yapan bir siyasi ve ekonomik düzen olacaktır.

Av. Rahmi Ofluoğlu