AHMET DÖNMEZ - ANKARA

Başbakan Tayyip Erdoğan dün Ege Bölgesi milletvekilleri, teşkilat yöneticileri ve belediye başkanlarıyla bir araya geldi. AK Parti Genel Merkezi’ndeki basına kapalı toplantı ile, çözüm sürecinin ardından başlatılan bölge toplantılarının sonuncusu da gerçekleşmiş oldu. Erdoğan’ın, buradaki konuşmasında yeni anayasa ile ilgili de değerlendirmelerde bulunduğu ve “Referanduma gideriz. Kesin olarak referandum görünüyor.” dediği ileri sürüldü. Ege’de ‘çözüm’e desteğin düşük olduğunu hatırlatıp milletvekillerinden ve teşkilattan daha yoğun çalışmalarını, kapı kapı gezmelerini istediği belirtildi. Bazı şehit ailelerinin tepkili olduğu yönündeki görüşlere karşılık da hem şehit aileleri için yapılan düzenlemeleri hem de çözüm sürecini iyi anlatmalarını talep ettiği kaydedildi.
 
Başbakan Erdoğan, çekilme süreciyle ilgili, bir milletvekilinin, “12 Eylül’de herkes silahları bıraktı, kimi camilere atıp gitti. PKK da böyle yapsın, silahları teslim etsin.” önerisi üzerine “Ona gerek yok, bir yere gömsünler, ellerini kollarını sallaya sallaya sessizce gitsinler.” ifadelerini kullandığı bildirildi.
 
Rahatsızlığı nedeniyle keyifsiz olduğu gözlenen Erdoğan’ın, bölgedeki anket sonuçlarından dolayı da gergin olduğu ve milletvekillerini fırçaladığı öğrenildi.
 
Alınan bilgilere göre Erdoğan, İzmir sonuçlarından moral bulurken Ege genelindeki sonuçlara sinirlendi. AK Parti ile CHP’nin İzmir’de başa baş olduğunu, iyi bir aday gösterilmesi halinde bu ildeki yerel seçimi kazanabilecekleri değerlendirmesini paylaştı. Buna karşılık bölgedeki birçok ilde oyların yüzde 3 ila 5 oranında azaldığını, MHP’nin yüzde 3 civarında yükselişe geçtiğini aktardı. Toplantıya, Batı Karadeniz illeri Zonguldak, Bartın ve İç Anadolu’dan Eskişehir milletvekilleri de katıldı. Eskişehir anket sonuçlarında da AK Parti’nin durumunun iyi olmadığı, bu nedenle Başbakan’ın vekillere sitem ettiği belirtildi. Bu arada toplantıda İzmir milletvekilleri Rıfat Sait ile Aydın Şengül arasında tartışma çıktı. Şengül, Sait’in attığı bazı tweet’lerden yola çıkarak, İzmir Büyükşehir belediye başkan adayı olabilmek için başkalarını yıpratmakla suçladı. Başbakan, iki ismi de sert bir şekilde uyardı. Bir diğer milletvekilinin, 2023’ü kastederek, ‘100. yıla 100 proje’ adlı bir çalışma başlattıklarını söylemesi üzerine de, “Bu nereden çıktı? Benim niye haberim yok? Ne var bu yüz proje içerisinde, sokak çeşmeleri de var mı? Size hangi bakan söz verdiyse ben o sözü geri alıyorum.” diye çıkıştı.
 
Bu arada İzmir’de çözüm sürecine destek oranının yüzde 44 olduğu ifade edildi. Daha fazla çalışma yapılmasını isteyen Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda sosyal medya üzerinden yeni bir hamle başlatılması kararlaştırıldı. Milletvekillerinin, “Çözüm sürecinde pazarlık yapıldığı yönünde sorular geliyor. Ne cevap verelim?” şeklindeki soruları üzerine de terör örgütüyle hiçbir pazarlık yapmadıkları ve hiçbir taviz vermedikleri yönündeki sözlerini tekrarladı. Başbakan Erdoğan, Ege Bölgesi milletvekillerine 15 günlük süre verdi. Bu süre zarfında çözüm sürecine destek oranlarını artırmalarını istedi. İki hafta sonra da yeni bir anket yaptıracağını ve çalışmaların neticesini test edeceğini söyledi.



Haber Kaynağı: Zaman