Ali Ekber ERTÜRK / Sözcü - AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve sahibi Mehmet Ali Kulat’ın 2011’de AKP’den aday adayı olduğu Mak Danışmanlık, “Toplumun Din Algısı ve Dine Bakışı” başlıklı bir araştırma yaptı. 30’u büyükşehir toplam 50 ilde, 211 ilçede 5 bin 400 kişi üzerinde yapılan araştırmada vatandaşa “Halife ister misiniz?” sorusu yöneltildi. Halkın yarıya yakını “hayır” derken yüzde 23 “evet” dedi. Araştırmayı yapan Kulat, “Vatandaşın ne düşündüğünü öğrenmek istedik” dedi.

İŞTE O SORU

“Size göre Müslümanların (İslam ümmetinin) bir bütün olarak halife benzeri bir lidere ihtiyacı var mıdır?” sorusuna katılımcıların yüzde 42’si “hayır” cevabını verirken, yüzde 23’ü “evet” dedi. Katılımcıların yüzde 35’i ise görüş belirtmek istemedi.

KULAT’TAN ‘PAPALI’ CEVAP

Şirketin sahibi Mehmet Ali Kulat, Sözcü’nün, “Neden böyle bir soru sorma gereği duydunuz?” şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi:

“Özel bir gerekçemiz yok. Batıda Papalık var. Bunun etkisini hepimiz biliyoruz. Bir de IŞİD var. Bu IŞİD aracılığıyla ‘halifelik’ algısı yaratılmaya çalışılıyor. Biz de bu konuyu açıkça vatandaşa sormak istedik. Bakalım onlar ne düşünüyor, dedik. Gördük ki, halkın çoğu istemiyor ama önemli bir kısmı da halifeliğin ne olduğunu bilmiyor. Bu yüzden görüş belirtmek istememişler.”

Anketin sonuç bölümünde de bu soruya verilen yanıt, “Özellikle Toplumun halifelik ya da benzeri bir yapıyı desteklemediği ama en azından zihni altyapıda tartışmamız gerektiği de görülüyor” ifadeleriyle analiz edild