Üst düzey bir AKP’li yetkilinin Reuters’a aktardığı bilgilere göre yeni teklifte başkana parlamentoyu feshetmenin yanı sıra Anayasa Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın icraatlarını denetleme yetkisini de veriyor. Gensoru ve güvenoyu müessesesinin kaldırılması planlanan teklife göre, başkan 367 vekilin oyuyla sadece ‘vatana ihanet’ suçlamasından yargılanabilecek.

Reuters’a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi AKP yetkilisi, “Başkanlık sistemi teklifimiz hazır. Uzlaşma Komisyonu yeniden oluşmazsa, bu teklifimizi bir saat içinde Meclis’e sunarız. Bizim teklifimizdeki başkan ABD’dekinden güçlü olacak” dedi.

GENSORU, GÜVENOYU YOK!
Teklife göre, seçim barajının kaldırılacağını söyleyen yetkili, gensoru ve güvenoyu müessesesinin de kaldırılmasının planlandığını söyledi. Mevcut anayasaya göre bir partinin gensoru vermesi ve 276 güvensizlik oyu ile hükümetler düşürülebiliyor.

AKP’li yetkili, başkanın parlamentoyu feshetme yetkisinin yanı sıra “Ancak karşılıklı feshetme yetkisi de düşünülebilir” ifadelerini kullandı. AKP’nin 2012’de o dönemin Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu başkanlık sistemi teklifinde, başkanın parlamentoyu feshetmesi durumunda, başkan da düşmüş sayılıyordu.
Başkanı doğrudan halkın seçeceğini belirten yetkili “Biz ABD’deki gibi iki değil, tek Meclis öngörüyoruz. Milletvekili sayısı ise 550 olarak kalacak” dedi.
Başbakanlık’a yakın bir kaynak ise, öngördükleri sistemde Başbakan’ın konumuyla ilgili olarak, “Başbakan, Başkan Yardımcısı konumuna gelecektir ve ABD’deki gibi iki numaralı koltukta oturacaktır” dedi.


Kaynak: Birgun.net