ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Tayyip Erdoğanın, kuvvetler ayrılığındanşikâyet eden açıklamalarına destek vererek Yeni anayasa yapım sürecinde anayasa uygulamalarından kaynaklanan sorunlar neyse, kuvvetlerin birbiriyle ilişkisi bakımından bunları yeni baştan dengeye oturtmak gerekiyordedi. Çiçek, Mecliste gazetecilerin Erdoğanın kuvvetler ayrılığına ilişkin sözlerini anımsatması üzerine, anayasa uygulamalarından kaynaklanan ciddi sorunlar olduğunu söyledi. Çiçek, Her sabah yeni bir anayasal sorunla Türkiye karşı karşıya. Türkiye anayasa değişmediği sürece bu tür tartışmaları, daha ileri tartışmaları sıkça tartışmaya devam ederiz. Yeni anayasa yapım sürecinde anayasa uygulamalarından kaynaklanan sorunlar neyse, kuvvetlerin birbiriyle ilişkisi bakımından bunları yeni baştan dengeye oturtmak gerekiyordiye konuştu. Her devlette üç erk bulunduğunu kaydeden Çiçek, Biri diğerinin hasmı, alternatifi, düşmanı değil; bir görev dağılımıdır. Bunların kendi statüleri içerisinde işbirliği yapmaları gerekir. Birinin diğerinin görev alanına müdahale etmemesi gerekir ki bunun sınırlarını anayasa belirliyor. Herkes anayasa çerçevesinde görevini yaparsa toplum daha huzurlu, daha istikrarlı olurdedi. Çiçek, Siz böyle bir sorun görüyor musunuzsorusunu, Geçmişte benim çok açık beyanlarım var. Mesela yasama alanına müdahale edilmiştir. 367 kararı, 411 kararı, yasama organına müdahaledir. Yargının yerindelik denetimi yapması doğru değildir. Yargı hukukilik denetimi yapar. Yerindelik denetimi yetkisi yasamaya aittir. Bir kararın Türkiyenin yararına olup olmadığına yasama karar verir. Zaman zaman yerindelik denetimi anlamına gelebilecek pek çok uygulama olmuştur. Bunlar da zaten yeri geldi müdahaleler, yeri geldi muhtıralar, bunlara bakarsanız sistemin işleyişinde aksaklıklar olduğunu gösteriyordiye yanıtladı.

1997 uyarısı

Çiçek, dokunulmazlıklarla ilgili soruları yanıtlarken de dokunulmazlığın suç işleme imtiyazı olmadığını belirtti. Çiçek, 1997de de konunun Mecliste yine tartışıldığını anlatarak şunları söyledi: O zaman Mecliste 5 siyasi parti var. Biri Dokunulmazlık konusundaki herhangi bir düzenlemeye karşıyım, kelimesinin bile değişmesini arzu etmem, ben bu işin dışındayımdedi. Öbür dört siyasi partinin hazırladığı talakta mutabık kalındı, 292 imzayla teklif olarak Genel Kurula geldi, 212 oy çıktı. Bir teklif daha geldi. 385 imzayla ama oylamada 355 çıktı. En az 367 çıkması lazım. Zaman zaman bu konuları tartışıyoruz, kuralı bir tarafa bırakarak beklenti içine giriyoruz. Hem kuralı değiştirmiyoruz hem farklı beklenti içinde oluyoruz. Bunun yarattığı gerginlikler toplumumuzda oluyor.

Çiçek, BDPlilerin kucaklaşma fotoğrafı sizi rahatsız etti mi?sorusuna, Bunun sorulması bile rahatsız eder beni. Bu iyi oldudiyen birisi var mı? Ben görmedim dedi.

cumhuriyet