HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın HDP içindeki dindar Kürt çevrelerin kopuşta olduğu, yeni bir parti kurulabileceği yolundaki açıklamaları, parti içindeki tepkinin yanı sıra Tan’ın “kopuyorlar” dediği dindar kesimde de tepki gördü. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Halklar ve İnançlar Komisyonu Üyesi Hüseyin Barış, “Dindarlar HDP’den kopuyor demek Altan Tan’ın hayalidir. Kendisini ne sanıyor ki? Ayıptır, insan yediği sofraya tükürmez. Bütün alimler de onun bu yaklaşımına tepkilidir. AKP’ye yaranmaya çalışıyor” dedi. Diyarbakır Din Adamları Derneği (DİAYDER) Başkanı Kudbettin Bayler ise hendek ve barikatlar nedeniyle dindar kesimden eleştiriler olabileceğini ancak dindarların HDP’den kopuşunun ise mümkün olmadığını söyledi: Bayler, “Peki soruyorum Altan Tan’a bu kopan dindar kesim kimdir?” dedi.

DTK Halklar ve İnançlar Komisyonu Üyesi Hüseyin Barış, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada HDP’li Altan Tan’ın görüşlerine katılmanın mülkün olmadığını belirterek, “Dindarlar HDP’den kopuyor demek Altan Tan’ın hayalidir. Bunun dışında böyle bir gelişmenin olduğunu düşünmüyorum. Altan Tan herhalde kendisini uzayda sanıyor. Çünkü Tan’ı yaratan mevcut bu hareketin kendisidir. Bunu anlamak mümkün değildir. Basına çıkıp böyle şeyleri ortaya atmasını doğru bulmuyor ve karalama olarak değerlendiriyoruz. Bu konuda Tan’ı da eleştiriyoruz” dedi.

Tan’ın HDP ve DTK içindeki İslami komisyonlar ile birlikte hiçbir çalışmaya katılmadığına da dikkat çeken Barış, “AKP’ye yaranmaya çalışıyor. Şu andaki ortakları da zaten AKP’lidir. Altan Tan ve onun gibileri bu tür yaklaşımlarla büyümezler büyüyemezler bunu böyle bilmelidirler” diye konuştu.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr