GÜLER YILMAZ / TARAF - Saldırıdan sonra Suruç’a giden CHP heyetinden Şeker, şunları söyledi: Reyhanlı’da, Cilvegözü’nde bombalar patladı, şimdi de Suruç’taki olay meydana geldi. Engel olmazsanız yarın başka yerde yine olur. Evlerin, camilerin önünde araçlar patlar

Kobani’de çocuk parkı ve kütüphane inşa etmek isteyen gençlerin IŞİD bağlantılı canlı bomba saldırısında öldürülmesinden sonra Urfa’nın Suruç İlçesi’ne giden CHP heyetinde yer alan Gaziantep milletvekili Mehmet Şeker, izlenimlerini Taraf’a anlattı. Bölgedeki güvenlik ve istihbarat zafiyetine vurgu yapan ve halkın devlete güvenmediğini ifade eden Mehmet Şeker, şunları söyledi:

“TÜRKİYE’NİN İÇİ KARIŞTIRILACAK”

“Benim kesin gördüğüm şey şu: Türkiye’nin içi karıştırılacak. Kürtler çok rahatsız oldular, sokaklara indiler, sloganlar attılar. 6-7-8 Ekim gibi bir provokasyonun pimi çekilmek istendi. Sokaklara insanları tekrar yönlendirmek ve Türkiye’yi karıştırmak istediler. Bundan bölgedeki aktörlerin hepsinin çıkarı olur. Asıl sıkıntımız şu; kimin ne yaptığı önemli değil. Türkiye’nin neler yapmadığı önemli. Sınır güvenliğini sağlayamıyorsunuz, istihbarat faaliyetiniz iyi değil. MİT müsteşarı bir partiden (AKP) milletvekili aday adayı oluyor, iki ay sonra geri geliyor. Ülkede ciddi bir güvenlik zafiyeti var. Bunu görmemek mümkün değil. Biz hep söyledik. Gaziantep’te, Reyhanlı’da, Cilvegözü’nde bombalar patladı, şimdi de Suruç’taki olay meydana geldi. Engel olmazsanız yarın başka bir yerde yine olur. Suriye gibi Irak gibi her gün evlerin, camilerin önünde, pazar yerlerinde patlayan araçlarla karşılaşabiliriz. Çünkü güvensizlik ortamı oluşursa, vatandaş kendi devletine güvenmezse sıkıntılar yaşanmaya başlar.

“HALK DEVLETE GÜVENMİYOR”

Orada gördüğümüz şu; Suruç’taki vatandaşlar bunu devlet yaptı diyor. ‘IŞİD’i onlar besliyor, ortaklar diyor, Kürtlere saldırmak için, HDP’nin aldığı oydan rahatsız oldukları için yapıyorlar’ diyorlar. Bunun doğru ya da yanlışlığını tartışmıyorum. Bu, vatandaşın devlete güvensizliğini ortaya koyar. Bu da ‘devlete olan güvensizlik, onun dışındaki her türlü kişilere destek vermek anlamına gelir.

BUNDAN SONRAKİ ADIMLAR ÖNEMLİ

Şu anda bir birliktelik yok. Ne siyasiler ne de sivil toplum örgütleri birlikte dik durma eylemini gerçekleştiremedik. Buralar kayıplarımız. Ama sınır güvenliğini sağlama açısından bundan sonra atılacak adım çok önemli. Kürtler diyor ki, ‘Bunu bahane ederek Türkiye, Suriye’de PYD’nin elde ettiği yerlere girecek; PYD’yi oradan çıkartmaya çalışacak.’ Oradaki algı bu.Bu algıyı yıkmak lazım.

“BÜYÜK KAYGI VAR”

Buradaki çocukların hiç biri HDP’li değil. Cenazelerde (Antep’te tören düzenlendiğinde) hep ‘katil Erdoğan’ sloganı atıldı. Vatandaşın tepkisi bu. Bir güvensizlik ortamı yaratıldı. Cumhurbaşkanı sanki IŞİD’den yana tavır alırmışcasına bir pozisyona girdi. Tek tek isim saymaya gerek yok. Tavır alınacaksa terör örgütü ilan edersin herkes de onları terör örgütü olarak kabul eder. Bugün bu eylem yapılmışsa ve bunu IŞİD yapmışsa sizin IŞİD’e karşı bir eylem planınızın olması lazım. Valilerin, kaymakamların, emniyet güçlerinin bununla ilgili bir çalışma yapması lazım. Şu anda orada büyük bir kaygı var. İnsanlar birbirini toplu olarak gidilen yerlerde bir arada olmamaları için uyarıyor. Dikkat edin diyor. Bizi de uyarıyorlar. Sayın vekil siz IŞİD’le ilgili konuşuyorsunuz dikkat edin diyorlar. Herkes bir şey söylüyor. Ülkenin içinde bulunduğu koşulların insanları rahatsız etmesinden dolayı güvensizlik ortamı var. Devlete anormal şekilde güvensizlik var. Güven ortamının bir an önce tesis edilmesi, bunun yıkılması lazım.”