Başbakan Tayyip Erdoğan, tutuklu generallerle ilgili bir düzenlemenin zaten yapıldığıldığını yeni bir düzenlemeye gerek olmadığını belirterek yargıdaki anlayışın değişmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, Lübnan Başbakanı ile yaptığı ortak basın toplantısında şu mesajları verdi:

 (Tutuklu askerlerle ilgili düzenleme nasıl olacak şeklindeki soruya) Bunu 3. yargı paketinde çözdük diyebilirim. Çünkü burada bizim derdimiz yargıya müdahale değil. İtirazımız yargı sürecinin uzamasına yöneliktir. Tutukluluk süresinin uzun olmasına yöneliktir. 3. yargı paketinde ise gerekeni yaptık, adli yargıda (kontrolde) üst sınırı biliyorsunuz 3. yargı paketinde kaldırdık. Tutuksuz yargılamayı mümkün hale getirdik.
 
Tutuklu yargılama için 3. yargı paketinde 'gerekçeli şart' getirdik. Buna yönelik olarak da adli kontrol uygulayarak tutuksuz yargılama mümkün hale geldi. Fakat buna rağmen maalesef işler bu kadar seri hala yürümüyor. İşlerin bu kadar seri yürümeyişi de bu süreci ciddi manada sıkıntıya sokuyor.

Temenni ederim ki yargı bu süreci daha da hızlandırsın, bir an önce bu adımlar atılsın. Zira bunların içinde emekli olan paşalarımız hepsi bu davetlere uydular, geldiler, ifadelerini verdiler ve sonra da tabii tutuklandılar. Ama tutuksuz olarak da bunlar yargılanabilirdi. Muvazzaf olan subaylarımız, astsubaylarımız hepsi davet edildiler, kendileri de gidip ifadelerini verdiler, ondan sonra da tutuklandılar. Tutuksuz yargılama sürecine giren çok az oldu. 400'ü buluyor bunlar şu anda içeride. Bu konuda 4. yargı paketinde yeni bir düzenlemeye gerek yok ama bu anlayışın değişmesi lazım diye düşünüyorum. Kararı elbette yargı verecektir.

Yargıya bu konuda müdahale etme yetkimiz yok ama bir siyasi sorumluluğun gereği olarak ülkeyi yöneten yasamanın içinde olan ve siyasi sorumluluk taşıyan insan olarak bir başbakan olarak bunu özellikle ifade etmek durumundayım. Çünkü bu komuta kademesi içinde beraber çalıştığımız arkadaşlarımız var. Onların durumunu biliyorum ve bu konudaki hassasiyetlerini biliyorum ve bunun için de diyorum ki bu tutuksuz yargılama süreci devam edebilir. Ondan sonra hükmü verirsiniz, hükmün gereği neyse gereği icra edilir diye düşünüyorum.

ERBİL'LE DE GÖRÜŞTÜK K. IRAKLA DA
ERBİL'LE DE GÖRÜŞTÜK: (PKK'nın silahsızlandırılması konusunda Erbil, Kuzey Irak ile de görüşme yapıldığı şeklindeki soruya) Soru içinde cevabı var... Kiminle görüşmemiz gerekiyor derken, bu konuda süreci değerlendirebileceğimiz arkadaşlarımız var. MİT bunun en önemli ayağıdır. Ama karşımızda bir siyasi muhatap varsa, bizim müzakere edebileceğimiz siyasi muhataplarımız olabilir. Bu siyasi muhataplarımız yerli de olur uluslararası da olur. Uluslararası camiada da Erbil'deki eğer siyasi muhataplardan istifade edeceksek, onlarla da bu işi görüştük, görüşürüz, nitekim de görüşüyoruz.
KAMUOYU OLUMLU: Gördüğüm kadarıyla halkımın, milletimin şu anda bu sürece bakışı çok çok olumlu. Kamuoyu araştırmalarında da bunu görüyorum. Gerek İmralı ile yapılan görüşmeler gerek halkımızla şu anda yaptığımız diyalog çalışmaları bu sürecin bitirilmesi noktasındadır.

İKİ TALEPTE BULUNDU
Başbakan Erdoğan, dün ağırladığı Lübnan Başbakanı Necip Mikati'den iki talepte bulundu.Türkiye'nin Expo adaylığı konusunda Lübnan'ın desteğini isteyen Erdoğan, Mikati'ye Kıbrıs Rum kesimi ile Lübnan arasındaki münhasır ekonomik alan belirleme anlaşması konusunu da açtı. Erdoğan "Güney Kıbrıs ile dost ülke Lübnan'ın Doğu Akdeniz'daki işbirliği bizi üzüyor"dedi. Heyetler arası görüşmeler ve basın toplantısının ardından Erdoğan konuğu onuruna akşam yemeği verdi.

MÜJDEYİ ERDOĞAN VERDİ
Başbakan Erdoğan,TBMM grup toplantısında, öğretmenlere müjde verdi. Uzun zamandır gündemlerinde atama konusunun olduğunu belirten Erdoğan, "Konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanımıza verdiğimiz talimatla, süratle bu işi artık çözelim, artık gündemimizden düşsün dedik" dedi. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzasıyla yayımlanan belgede eş, sağlık ve her türlü özel durumdan atamaların yapılacağı bildirildi, Başvurular bugün başlayacak ve 6 Şubat'a kadar iki aşamada alınacak.



YAHYA BOSTAN

Haber Kaynağı: Sabah