Türkiye olağanüstü gelişmelere gebe.. Kandil  ve HDP barış süreci için ya seçimden önce ya da hiçbir zaman demektedir.  Kürt Siyasi  Hareketi bu görüşü şimdiye kadar bir çok kez dile getirdi.  Kürtler daha önceki barış süreçlerinde hep seçim öncesi aldatıldıklarını düşünüyorlar.  Bu seçimlerden önce ciddi adımlar atılmazsa seçimlerden sonra da hiçbir şey olmayacağını düşünüyorlar. İşte bu nedenlerle İç Güvenlik Yasasını çıkarmak istiyorlar, bu nedenlerle MİT Müsteşarı Hakan Fidan çok önemli olan görevinden istifa etti.

Mart Nisan aylarında ortalık karışabilir. Böylesi bir kalkışmada hükümetin elinde sıkıyönetim ilanı gibi güçlü bir enstrüman varken  hükümet neden iç güvenlik yasasında ısrar ediliyor?

Geçmişte uzun süreli ve yaygın bütün sıkıyönetimleri darbeler takip etmiştir. Hükümet bu deneyleri biliyor ve sıkıyönetim ilanı yerine sivil sıkıyönetim ilanına hazırlanıyor çünkü sıkıyönetim ilan edilmesi halinde bütün yetkiler sıkıyönetim komutanlarına ve dolayısıyla Genel Kurmay başkanlığına geçecektir.

İşte Anayasanın sıkıyönetimi düzenleyen  122. Maddesi

Sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hali

MADDE 122. – Anayasanın tanıdığı hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelen ve olağanüstü hal ilânını gerektiren hallerden daha vahim şiddet hareketlerinin yaygınlaşması veya savaş hali, savaşı gerektirecek bir durumun başgöstermesi, ayaklanma olması veya vatan veya Cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın veya ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması sebepleriyle, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulunun da görüşünü aldıktan sonra, süresi altı ayı aşmamak üzere yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde sıkıyönetim ilân edebilir. Bu karar, derhal Resmî Gazetede yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi toplantı halinde değilse hemen toplantıya çağırılır. Türkiye Büyük Millet Meclisi gerekli gördüğü takdirde sıkıyönetim süresini kısaltabilir, uzatabilir veya sıkıyönetimi kaldırabilir.
Sıkıyönetim süresinde, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu sıkıyönetim halinin gerekli kıldığı konularda kanun hükmünde kararname çıkarabilir.

Bu kararnameler Resmî Gazetede yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur. Bunların Meclisce onaylanmasına ilişkin süre ve usul İçtüzükte belirlenir.

Sıkıyönetimin her defasında dört ayı aşmamak üzere uzatılması, Türkiye Büyük Millet Meclisinin kararına bağlıdır. Savaş hallerinde bu dört aylık süre aranmaz.

Sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerinde hangi hükümlerin uygulanacağı ve işlemlerin nasıl yürütüleceği, idare ile olan ilişkileri, hürriyetlerin nasıl kısıtlanacağı veya durdurulacağı ve savaş veya savaşı gerektirecek bir durumun başgöstermesi halinde vatandaşlar için getirilecek yükümlülükler kanunla düzenlenir.

Sıkıyönetim komutanları Genelkurmay Başkanlığına bağlı olarak görev yaparlar.

Rahmi Ofluoğlu
HUKUKÇU