Son 5 seçimde doğru tahminde bulunan ANDY-AR kamuoyu araştırma şirketi genel seçimden 3 hafta sonra seçmenin nabzını tuttu.

Araştırmada olası bir genel seçimde AK Parti ile CHP'nin oylarının yükseldiği, MHP ve HDP'nin oylarında düştüğü görüldü. Koalisyon olasılığındaysa AK Parti ve MHP’li seçmenin yüzde 50’sinden fazlasının ‘yeşil ışık’ yaktığı görüldü. Türkiye, 7 Haziran'da kendisini TBMM'de temsil edecek olan milletvekillerini seçmek için sandık başına gitti. Yapılan son genel seçimde, 174 bin 220 sandıkseçmenin önüne kondu. 54.8 milyon seçmenin 47.5 milyona yakını oy kullandı.

Geçerli oy sayısı 46.1 milyon oldu ve seçime katılım oranı yüzde 86.6'ya ulaştı. Milletvekilliği seçiminin ardından ortaya çıkan tabloda AK Parti yüzde 40.9, CHP yüzde 25, MHP yüzde 16.3 ve HDP yüzde 13.1 oranında oy aldı. Bu sonuç hiçbir partinin 276 milletvekiline ulaşamaması, yani tek başına iktidar olamaması demekti. Seçim sonucu günlerce medya organlarında enine boyuna tartışıldı. Türkiye'nin önünde artık 'koalisyon süreci' ya da sonrasında bir 'erken seçim' vardı.

Çalışma yöntemi ANDY-AR, Türkiye siyasetinin gündeminde yer alan konuların halk tarafından değerlendirilmesini ölçmek amacıyla bu çalışmayı yaptı. Habertürk'te yer alan araştırmada kantitatif araştırma tekniklerinden 'CATİ (telefonla görüşme) tekniği' kullanıldı. Çalışma yurt genelinde 31 ilde, 25-28 Haziran 2015 tarihleri arasında 1566 kişiyle görüşme yapılarak tamamlandı. Farklı sosyo-ekonomik, sosyo-demografik gruba mensup kişilerden yaş, cinsiyet, eğitim, mahalle/semt kotalarına göre tesadüfi biçimde seçilmiş deneklerle görüşüldü.

ANDY-AR okuyacağınız araştırmada 0.95 güven aralığı içinde hata payını ise +/- % 2.5 olarak açıkladı. Hangi sorular soruldu Kamuoyu araştırma şirketi ANDY-AR, seçimden 3 hafta sonra seçmene, “Seçim sonucundan memnun musunuz?" sorusunu yöneltti. Ankete katılanların yüzde 67.4'ü “Hayır, memnun değilim" yanıtını verirken, memnun olduğunu söyleyenlerin oranı % 32.6 çıktı. Partilere göre memnuniyet oranındaysa AK Partili seçmenin % 81.9'u “Memnun değilim" yanıtı vererek birinci sırayı aldı. Memnun olmayan ikinci seçmen grubu % 65.5 ile MHP, % 63.2 ile CHP olurken, HDP'li seçmenin yüzde 80.6'sı sonuçtan memnun olduğunu dile getirdi. Sonuçların böyle çıkacağını bilseydiniz parti tercihiniz değişir miydi? Memnuniyet oranının % 32.6 olduğu 7 Haziran Genel Seçimi sonrası seçmene, “Peki sonuçların böyle çıkacağını bilseydiniz parti tercihiniz değişir miydi?" diye de soruldu. Bu soruya ankete katılanların % 91.8'i “Hayır değişmezdi" cevabını verirken, % 8.2'si tercihinin değişebileceğini ifade etti. AK Partili seçmenin % 55'i MHP'yle kurulacak bir koalisyona destek veriyor.

CHP'yle kurulacak koalisyona ise bu destek % 10.9 oranında. CHP'li seçmeninse % 28.7'si AK Parti'yle koalisyona 'Evet' diyor. İkinci olaraksa % 25.3 oranında CHP-MHP-HDP koalisyonunu istiyor. MHP'li seçmenin % 53.6'sı AK Partili koalisyona sıcak bakıyor. HDP'li seçmense % 36.6 oranında AK Parti-CHP koalisyonunu destekliyor. AK Parti, 272-277 CHP, 135-140 vekil ANDY-AR, olası bir genel seçim sorusuyla seçmenin nabzını tuttuğunda oy pastasında AK Parti ile CHP'nin oylarının yükseldiği, MHP ve HDP'nin oylarında düşüş olduğu sonucu çıkıyor. Araştırmaya göre AK Parti % 42.8, CHP % 27.3, MHP % 15.4 ve HDP % 11.7 oranında oy alıyor. Bu oranlarla AK Parti 272- 277 arasında milletvekilliği kazanıyor ve Faruk Acar, tek başına iktidar şansının yine sınırda olabileceğini söylüyor. CHP vekil sayısını 140'lara doğru taşırken, MHP 75-80, HDP ise 65-70 civarında milletvekili çıkarabiliyor.

Yurt Gazetesihttp://www.yurtgazetesi.com.tr/politika/secim-sonrasi-anketi-erken-secim-olursa-2-partinin-oyu-artiyor-h91398.html