Yalçın Akdoğan Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda "HDP'yi Çözüm Süreci'nin düşmanı, statüko cephesinin projesi yapanlar, gelinen durumun sorumlusudur. HDP tabanı bu taşeronlardan hesap sormalıdır" dedi.

Statüko cephesinin projesi olmak ne demektir?

7 Haziran seçimlerinde MHP dışındaki muhalefet AKP’nin anayasayı değiştirerek başkanlık sistemini getirmesinin önüne geçmek için stratejik bir kararla HDP’nin barajı aşmasını amaçladı. CHP HDP’yi hedefe koymazken, bir kısım sol da AKP’yi geriletme, Erdoğan’ın başkanlığını önlemek için stratejik olarak HDP’ye oy verilmesini savundu.

İşte Yalçın Akdoğan muhalefetin ve bir kısım solun bu stratejisini kast ediyor. Bu strateji tutmasaydı, HDP barajı aşamasaydı AKP en az 70 milletvekilliği daha kazanacaktı ve anayasayı değiştirecek meclis çoğunluğunu elde edecek, sistemi değiştirip başkanlık sistemine geçebilecekti.

Davutoğlu’nun açıklamaları ile Yalçın Akdoğan’ın açıklamaları paralel..

Davutoğlu  “7 Haziran seçimleri sonrası kalaşnikoflarla kutlama yaptılar, biz buna seyirci kalamayız”  diyor.

Davutoğlu ayrıca “barış sürecinin devam edeceğini ancak muhatapların değişeceğini” ileri sürüyor.

Davutoğlu operasyon sonrası yaptığı açıklamalarda “PKK’ye karşı yapılan operasyonun noktasal bir operasyon olmadığını ve devam edeceğini” belirtiyor.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş seçim kampanyası sırasında Erdoğan’a “seni başkan seçtirmeyeceğiz” dedi.

Sonuç Erdoğan 7 Haziran seçimleri sonrasında başkan olamadı. Erdoğan’ın, Yalçın Akdoğan’ın, Davutoğlu’nun bütün öfkesi 7 Haziran seçimlerinin sonuçları ve bu sonuca neden olan HDP’ye..

Peki, PKK’ye karşı operasyonun, barış sürecinin bitmesinin tek nedeni AKP’nin bu öfkesi mi?

Elbette değil.. Bu öfke olayları etkiliyor, hızlandırıyor ancak esas neden yapılacak erken seçim..

AKP bir taşla birçok kuş vurmayı hedefliyor

Bir erken seçimde AKP’nin en büyük korkusu MHP.. MHP 7 Haziran seçimlerinden hemen sonra yeni seçim için gardını aldı. AKP’yi bölücülerle işbirliği yapmakla suçlayarak AKP ile bir koalisyon içerisinde yer almayacağını belirtti. MHP’nin varlık nedeni Kürt sorunudur ve MHP bu kaynaktan beslenmektedir. AKP’nin 7 Haziran seçimlerinde MHP’ye oy kaptırmasının nedeni barış sürecidir. Bir erken seçimde AKP’nin MHP’ye yeni oylarlar kaptırması felaketi olacaktır.

AKP’nin bir erken genel seçimde iki hedefi olacaktır; MHP ve HDP.. AKP’nin HDP’ye giden Kürt oyların geri alması mümkün görünmemektedir. Kürt olmayan oylar da AKP’yi geriletme, Erdoğan’ın başkanlığını engelleme stratejisi doğrultusunda yine HDP’ye gidecektir, AKP’nin buradan işe yarar bir oy alması beklenmiyor.  Dolayısıyla AKP’nin esas hedefi MHP olacaktır, MHP’nin hedefi AKP olacağı gibi..

Bu nedenlerle AKP seçime kadar barış sürecini askıya almayı, Kürt sorununu yok saymayı planlamaktadır.

HDP AKP’nin erken seçim stratejisinin farkındadır. Nitekim Sırrı Süreyya Önder yaptığı açıklamada "Bu, askeri bir operasyon değil. Askerler eliyle askerler üzerinden yürütülen tamamen siyasi bir operasyondur. Şu an ülkede müstafi bir hükümet, demokrasinin ve kendi siyasi tarihimizin bütün temayüllerini yok sayarak, toplumsal maliyeti korkunç boyutlara ulaşabilecek bir iktidarda kalma, iktidarı terk etmeme savaşı başlatmıştır” demektedir.

Sonuç olarak PKK’ye karşı operasyonlarla AKP  bir taşla birçok kuş vurmakta, 7 Haziran seçimlerinde kaybetmesine neden olan HDP’den intikam alırken diğer taraftan seçime yatırım yapmaktadır.

AKP’nin yapılacak bir erken seçimde ikinci önemli argümanı koalisyonların dezavantajları olacaktır.

 adaletbiz