HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

Başkanlık sisteminin referandumla çözülmesi fikrini ortaya atan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen’den uyarı geldi.
Şili’de bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yanında götürdüğü gazetecilere yaptığı açıklamada başkanlık sistemi için “330’u sağladıktan sonra da bunu referanduma sunarız” ifadelerini kullandı. Planladığı referandum için AKP milletvekillerinin oyları dışında 13 muhalefet milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyan Erdoğan’ın açıklamaları hakkında BirGün’e konuşan Özel ve Bilgen, esas amacın anlaşıldığını söylediler, partilerinden uzak durulmasını istediler.

‘Çivi bile sökemezler’
7 Haziran seçimlerinin ardından kurulan geçici hükümete bakan vermeyen tek muhalefet partisi olduklarını hatırlatan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Başkanlık sistemi oylamasında da CHP’den değil bir milletvekili, tek bir çivi bile sökemezler” dedi. Özel, “AKP’nin 317 milletvekili var. Yani referandum için 13 oyu eksik. Sözde tarafsız Cumhurbaşkanı, bu eksiği tamamlayacağını belirtiyor. Cumhurbaşkanı’nın böyle bir yetkisi yok. Oysa Başbakan, referandum için dışarıdan milletvekili arama işlemine karşı olduğunu söylemişti. Kendi içlerinde bile çelişkiye düşüyorlar” diye konuştu.

Kaos planı

7 Haziran seçim sonuçlarıyla tek başına iktidarın ortadan kalkması ardından Cumhurbaşkanı başdanışmanı Burhan Kuzu’nun yaptığı ‘seçmen kaosu seçti’ açıklamasını hatırlatan Özel, şöyle devam etti: “Şimdi de ‘Ya başkanlık ya kaos’ ifadelerini sayfalarına taşıyan kendi gazeteleri aracılığıyla öğrenmiş olduk ki bugün başkanlık sistemini kabul ettirmek için iki kirli oyun oynanıyor. İlki, kaos oluşturup 7 Haziran’ın ardından olduğu gibi bunu halkın bilinçaltına aşılamak. Diğeri, Meclis’te kirli tezgah peşine düşerek başka partilerden siyasetçi avına çıkılması. Partimizden değil 13 oy, bir oy bile alamazlar.”

‘Önce partisine baksın’
HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen de, HDP milletvekillerinin AKP’nin ve Erdoğan’ın tekliflerine olumlu yanıt vermesinin mümkün olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önce kendi partisi olarak görmeye devam ettiği AKP’nin milletvekilleriyle ilgilenmesi gerektiğini söyleyen Bilgen, başkanlık sistemi konusunda iktidar partisinde de net bir tutumun olmadığına dair bir kaygının görünür olduğuna dikkat çekti.

Anayasa tartışmalarının ikna ve uzlaşma bağlamında çözülmesi yerine sadece matematiksel bir bağlamda ele alınmasının, o anayasanın meşruiyetine baştan gölge düşürdüğünü dile getiren Bilgen, “Dürüst olmayan bir yöntemle anayasa yapmak siyasette yeni kamplaşmaları doğurur. Partilerle komisyon çalışmaları yürütülecekse, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu tavrından vazgeçmelidir. Yoksa komisyonun da bir işlevi kalmayacaktır” dedi.


Kaynak: Birgun.net