Ali Barış Kurt-ANF 15:29 / 16 Ekim 2012 Ankara - TBMM Uludere Alt Komisyonu, Roboski katliamı raporunun Kasım ayında yazımına geçilmesine karar verdi. Ancak Komisyon'da BDP ve CHP'lilerin taleplerinden bazıları reddedildi. BDP’li vekil Ertuğrul Kürkçü, “AKP'li üyelerin sorunun çözümüne dair adım atma taraftarı olmadıklarını” vurgularken, Roboski katliamında itiraf hariç her şeyin ortada olduğunu söyledi.

Uludere Alt Komisyonu’ndaki karar ve tartışmalara ilişkin ANF'ye konuşan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Roboski raporunun yazımına Kasım ayının 7'sinde geçileceğini belirtti.

Kürkçü, "Ayın 14'ünde ise son kez müzakere edilerek; birleşilen hususlar varsa birleşilecek, yoksa da çoğunluk-azınlık üzerinden ele alınacak. Birleşilen hususlar varsa sonuç bölümünde bunları kaydedeceğiz ya da muhalefet şerhleri yazılacak" dedi.

'KÜRDİSTAN BÖLGESİ VE ABD'DEN BİLGİ ALINMASI TALEBİMİZ REDDEDİLDİ'

Kürkçü, karardan önce Komisyon'da iki konu görüştüklerini ifade ederek, "Birincisi, CHP'nin Genelkurmay Başkanlığı'ndan bir yetkilinin kurula çağrılmasıydı. Bizim de Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden ve ABD Savunma Bakanlığı'ndan olayla ilgili kendi bilgi ve görgülerine dair ellerindeki enformasyonu paylaşmalarıydı. Bunun gerektiğini söylemiştik ama başvurumuz 'yeni bilgi geleceğine ilişkin kanaat hasıl olmadığından' reddedildi" diye konuştu.

Kürkçü, taleplerinin reddedilmesinin, "zaman kaybetmeme" üzerinden yansıtıldığına ancak kendilerinin Haziran ayında bu talepleri ortaya koyduklarına dikkat çekti: "Haziran ayında tüm bunları ortaya koymuş, talebimizi belirtmiştik. Vaktinde işlem yapılsaydı olumlu ya da olumsuz netice alınabilirdi. Ama bu konuda çalışma bile yapılmadı. Dikkate alınmalıydı. Çünkü zaman ilerledikçe yeni bilgilerin ortaya çıktığı aşikar. Mesela Wall Street Journal gazetesinin haberi olmasaydı, görüntüleri ABD yapımı bir insansız hava aracının verdiği bilgisini edinememiş olacaktık. Dolayısıyla zaman ilerledikçe bunlar gün yüzüne çıkıyor. Bu nedenle sorunun hâlâ irdelenebileceğini söylüyoruz."

'HER ŞEY ORTADA, İTİRAF EKSİK!'

BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, raporun yazımına geçişse dahi Meclis'in bu koşullarda gerekli sonuca ulaşamayacağını kaydederek, Komisyon'un asıl öğrenilmesi gerekenlerin üzerine yoğunlaşmadığını açıkladı: "Birincisi, insansız hava aracı görüntülerinin kimler tarafından analiz edildiği ve 'düşman' tanımının kimlerce yapıldığı; ikincisi, bu görüntülere dayanarak 34 masum sivilin katledilmesinin emrinin kimlerce, hangi makamlarca verildiğinin ortaya konulabilmesi gerekir. Genelkurmay Başkanlığı da bizden ve yargıdan bilgileri esirgemiştir. Aslında ortada her şey açık, sadece itiraf yok. Bu boşluğu akıl ve mantığımızla, siyaset deneyimimizle dolduracağız."

'AKP'LİLER VİCDANLARI VE BAŞBAKAN ARASINDA KALDILAR'

Kürkçü, Komisyon'daki AKP'li üyelerin de somut adım atmada girişimde bulunmadıklarını belirterek, "AKP'nin yaklaşımını şöyle özetleyebilirim: AKP'li üyeler, vicdanları ve başbakan arasında kalmışlardır. Bu yüzden Genelkurmay üzerinde baskı kurmak için gereken siyasi iradeyi göstermiyorlar" dedi.