Ergenekon kumpası soruşturmasını yürüten İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Mesut Erdinç Bayhan’ın 1 aylık izne çıktığı öğrenildi. Bayhan’ın bu ikinci izni oldu. Bu durum “Soruşturmada neden hızlı adım atılmıyor” sorusunu yeniden gündeme getirdi. Ergenekon davasındaki gizli tanıkların yeniden ifadelerinin alınacağı, sahte delillerin tespit edilerek bunlarla ilgili işlemlerin yapılacağı yönünde bilgilerin çıkmasına rağmen soruşturmada somut bir ilerleme kaydedilememesinin nedeni de ortaya çıktı. 

SEÇİMLERİ BEKLİYOR 

Aydınlık’ın adliye kaynaklarından edindiği bilgilere göre, soruşturmanın siyasi baskı nedeniyle ilerlemediği öğrenildi. Adliye kaynakları, AKP’nin kumpas soruşturmalarının kapsamlı yapılmasına karşı olduğunu belirtirken, yaşanan gelişmeyi de şöyle açıklıyor: “Ergenekon, Odatv, Balyoz gibi tertipleri AKP cemaat eliyle gerçekleştirdi.  

Bu kumpaslar iktidar gücüyle yapıldı. AKP, kumpas soruşturmalarının kendisine uzanacağından korkuyor. Bu yüzden de yapılan soruşturmaların derinleştirilmesini istemiyor. İktidar soruşturmalarla ilgili tavrını seçim sonuçlarına göre belirleyecek.” 

SAVCI DOSYAYI BIRAKACAK 

Soruşturmada şikayetçilerin ifadesinin alınmasının dışında herhangi bir işlem yapılamamasına gerekçe olarak da savcı Bayhan’ın bu soruşturmayı yalnız yürütmesi gösteriliyor. AKP’nin baskısı nedeniyle soruşturmaların önünün kesilmesi de savcıları zor durumda bırakıyor. Öte yandan savcı Bayhan’ın izinden döndükten sonra soruşturma dosyasından çekileceği de gelen bilgiler arasında... Bayhan’ın izin sonrası İstanbul Anadolu Adliyesi’ne tayinini isteyeceği belirtiliyor. 

‘BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ’ 

Ergenekon davası avukatlarından Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Küçük, “Bu kumpas davaları Cemaat ve AKP’nin işbirliğiyle yapıldı. Şimdi AKP kumpas davalarının üzerine gidiyormuş gibi yapıyor. Ancak fazla üstüne gittiği takdirde de suç ortaklığının ortaya döküleceğinden endişeleniyor. Bu maksatla da kumpas soruşturmalarında savcıya yeterli eleman verilmeden, soruşturmaların ve dosyaların iyi incelenmesi için gerekli teknik donanım sağlanmayarak dosya savsaklanıyor. Savcı yalnız başına bırakıldı. Yüzlerce kişinin kurduğu kumpası yalnız başına bir tek savcının çözmesi mümkün değil. AKP ne yaparsa yapsın, biz bu işin peşini bırakmayacağız” diye konuştu.  

‘HÜKÜMET SORUŞTURMAYI TEHLİKEYE SOKTU’ 

Başından beri kumpas soruşturmasından bir beklentisinin olmadığını dile getiren Ergenekon davası avukatlarından Vural Ergül, konuyla ilgili olarak Aydınlık’a şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Mesut Erdinç Bayhan’ın samimi gayretlerine bizzat şahidim. Soruşturmadan tanıdığım kadarıyla elinden geleni yapıyor. Ama bir savcının onlarca savcının bir araya gelip yapmış olduğu tertibi ortaya çıkartmasını beklemek zaten mümkün değil. Çok yürekli ve dürüst bir savcı ama demek ki hükümet bu noktada soruşturmanın selametini tehlikeye sokacak bir takım yasadışılıklara başvuruyor. Hükümet bizzat cemaatle ortak olduğu bu süreçte bir hesap vermek veya muhasebe yapmak gibi gayretlere giremez çünkü suç ortağıdır. Kendi suçunu itiraf etmesi de beklenemez.” Ergenekon kumpası sürecinin bizzat Abdullah Gül’e kadar uzandığını hatırlatan Ergül, “Tabii ki o noktada savcının önünü kesecekler” diye konuştu. 


aydinlikgazete.com