CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal'ı makamında ziyaret etti. Yaklaşık 30 dakika süren görüşme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, Baykal'ın demokrasi konusunda görüşü ne olursa olsun kimsenin kaygısı olmadığını ifade etti.

Kılıçdaroğlu: Bunun koalisyonla alakası yok - VİDEO 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sayın Baykal demokrasiye bağlı, kurallara inanan, Cumhuriyetin değerlerine önem veren, Türkiye bağlılığını herkesin bildiği isim. Umarız bu geçici görev sürekli hale dönüşmüş olur. Milletvekili arkadaşlarım da sayın Baykal'ın Meclis Başkanı olarak aday olmasını istiyorlar. Kendisinden bu konuda ricada bulundum. Umarım Türkiye için hayırlı olur." diye konuştu.

Baykal'ın adaylığının koalisyon ortaklığıyla bir ilgisinin olup olmadığına ilişkin bir soruya Kılıçdaroğlu, "Bunun koalisyonla alakası yok." karşılığını verdi.

"Geçici Genel Başkanlık. Bunu ikinci kere yapıyorum. 20 yıl başkanlık yapan bir insanın Meclis Başkanlığı'na dilini alıştırması kolay olmuyor. Herkesin bunu anlayışla karşılamasını rica ediyorum." diyen Baykal, şöyle devam etti: "Sayın Genel Başkan'ın geçici Meclis Başkanlığı'nı sürekli hale dönüştürme konusunda yaptığı öneriyi, değerlendirmeyi büyük bir kıvançla dinledim. Kendisine ve partime teşekkür ediyorum. Elbette ben kendini Türkiye'ye ilkelerim ve inançlarım doğrultusunda hizmet etmekle hükümlü sayıyorum. Gücüm yettiğince her noktada inandığım ilkeler ve değerlere yönelik olarak çalışmak boynumun borcudur. Bu konuda görev talep edildiği zaman imkanlarım ölçüsünde değerlendirmek isterim. Meclis Başkanlığı da en onurlu, yüksek sorumluluk gerektiren bir görev merciimiz. Bu konuda kıvanç duydum. Şimdi Meclisin geçici başkanıyım. Ben bu başkanlık dönemini tarafsızlık içinde sürdürmek durumundayım. Adaylık önerilerini değerlendirirken, bir yandan yürütmek durumunda olduğum görevin tarafsız, eşit davranma sorumluluğunu unutmuyorum. Cumhuriyet Halk Partisi Grup toplantısı yapılacak, ben bu toplantıya katılmayacağım."
[Haber görseli]
Başvurunun ne zaman yapılacağına dair bir soruya da Baykal, o tarihin süreci içinde yapılacağını söyledi. Partilere destek ziyareti yapıp yapmayacağına ilişkin bir soruya ise Baykal, "Aday haline dönüşürsem, bu adaylığı değerlendirecek tüm kişilere, kurumlara anlayışımı aktarmaya, onların sorularına cevap vermeye, onlarla işbirliğine girmeye önem vereceğim, bu doğrultuda davranacağım. Bu yeni dönemin karakteri bu. 'Dediğim dedik' önemi yok. Uzlaşacağız, birbirimizi ikna edeceğiz. Bundan sonraki aşamalarda partilerimiz böyle bir işbirliği ihtiyacını yerine getirecektir." karşılığını verdi.
Baykal'ın ikinci kez dili sürçtü - VİDEO  [Haber görseli]
Daha sonra tekrar söz alan Kılıçdaroğlu, Meclis Başkanı için Parlamento'ya ve Parlamenter sisteme inanmak gerektiğini vurguladı. "Meclis Başkanlığı için birikim gerekiyor, politik deneyim gerekiyor, Tarafsızlık gerekiyor." diyen Baykal, "Cumhuriyet Halk Partisi olarak bunların hepsini düşündük. Gerçekten de az önce sayın Baykal konumunu açıklarken bile geçici başkan olmasına rağmen CHP'nin Grup toplantılarına katılmayacağını, bu süre içinde tarafsızlığını koruyacağını özellikle belirtti. Bizim de arzu ettiğimiz budur. Makama seçilecektir, ama seçildikten sonra tarafsızlığını koruyacaktır, Parlamento'nun itibarını, saygınlığını koruyacaktır. Parlamento'nun sağlıklı çalışmasını arzu edecektir, devlet sistemi içinde yerini, konumunu bilecektir. Biz bu ayrıntıları düşündük. Birikim olarak sayın Baykal'ın öne çıktığını hepimiz görüyoruz. Sayın Baykal lütfedip bizim teklifimizi kabul etti. Kendisini aday göstereceğiz. Diğer siyasal partilerde aynı olgunluğu gösterirler. Her partinin adayı olacaktır. Ortak aklın galip gelmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.