CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “İkinci kez yargı ayaklar altına alınmıştır.”

CHP Genel Başbakanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu:

İşte Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları;

Çin’de başarılı bir gezi yaptık. İlk kez CHP işadamları ile birlikte geziye gitti. Çünkü Çin çok önemli bir ülke. O ülkeye CHP olarak davet edildik. Çin dünyanın ikinci büyük ekonomisi. 2030′da birinci ekonomisi olacak. Otomotiv üretiminde dünya birincisi. Bu ülkeye nasıl sırtımızı dönebilirdik. Biz Çin’e 9 yılda 11 milyar dolarlık ihracat yapmışız ama aynı Çin’den 105 milyon dolar ithalatımız var.

Bu ticaret hep Türkiye’nin aleyhine. Türkiye’de Çin’in yatırım yapması gerekiyor. AB için Çin’in burada yapacağı yatırımlarda çok önemli. Çin’de siyasi kalıpların arasına sıkışmadık. Onlara dedik ki “CHP kendi ülkesinin en büyük sosyal demokrat partisidir. Gücümüz vardır.” Onlar bizi çok iyi anlıyorlar.

Çin’i bu kadar güçlü kılan;

1. Üretiyoruz diyorlar

2. Bilime çok önem veriyorlar.

Çin’de işsizlik oranı yüzde dört biz de is yüzde 10. Neden çünkü biz üretmiyoruz. Çin üretim yaparken bilgi toplumuna da ulaşmayı hedefliyor. Eğer dünya ile rekabet edeceksem KDV’si yüksek ürünleri üretmek zorundayım diyor. Teknoloji bu açıdan çok önemli. Bizim sıcak paraya teslim olan bir ekonomimiz var. Bütçelerimiz güven vaadetmiyor. Çin dünyaya biz okuyor, biz kime meydan okuyoruz.

Yurttaşlarımızı borçlandırdık.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir başbakan demokrasiden şikayet ediyor. Parlamento ayak bağı diyor, yargı ayak bağı diyor. Böyle bir anlayış olabilir mi?

Kendisi başkanlık istiyor. Başkanlık sistemi ne demek. Başkanlık sisteminin ne olduğunu da bildiğinden şüpheliyim. O, başbakanken hangi yetkilere sahipse cumhurbaşkanı olduğunda da o yetkilere sahip olmak istiyor. Sen isteyebilirsin ama bu halk sana bunu vermeyecek.

Mevlana “Adalet ağaçları sulamaktır, zulüm ise dikene su vermektir” diyor. Yusuf Has Hacip “Adalet göğün direğidir, yıkılırsa gökyüzü yerinde duramaz” diyor. Konfüçyüs “Adalet kutup yıldızı gibi yerinde durur ve ger kalan her şey onun etrafında döner” demiş.

Geldiğimiz noktaya bakın şimdi. Türkiye’de adalet vardır diyebiliyor muyuz? Yargıçları, savcıları, mahkemeleri kontrol altına aldılar.

Çözemedikleri bir şey vardı. Avukatlar. Şimdi ne yaptılar avukatlara operasyon düzenlediler. Sizleri tutuklayacağız dediler. Evlerini bürolarını basıyorlar.

Onlar sizden daha yurtseverdir sayın Recep Tayyip Erdoğan unutma bunu. Toplu davalarla Türkiye’de sürek avı başlatmışlar. Ava çıkmış mübarekler.
Bir de bana diyorlar ki sen neden çıkıp Türkiye aleyhine konuşuyorsun diyorlar. Ne demişim içeride gazeteciler var demişim. Gerçekler acıdır. Recep Bey de bu gerçekleri kabul edecek.

Kenan Evren bile bunu yapmadı. İlk kez yargı ayaklar altına alınmıştır. İlk kez adalet tartışılır hale gelmiştir.

Alacaksın avukatları istediğini gibi içer atacaksın. İşine gelince böyle. Deniz Feneri’nde böyle miydi. Kul hakkı mı yedin arkadan Recep bey var… Sana yargıç, savcı dokunamaz.

Peki bu avukatlar neye bakıyorlardı? Bir faili meçhullerle ilgileniyorlardı. İki, cezaevlerindeki haksız uygulamalarla ilgileniyorlardı.
Üç karakollarda işkence darp var mı bununla ilgileniyorlardı.

Uluslar arası af örgütü bu konuda en duyarlı örgütlerden biri. İnsan hakları savunucularının gözaltına alındığını bütün dünyaya duyuran örgüt.

Ama ne yaparsanız yapın çiçekleri ne kadar koparırsanız koparın baharın gelmesini önleyemeyeceksiniz.


KILIÇDAROĞLU: “AYGÜN’LE GÖRÜŞECEĞİM”
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, Paris’te PKK’lı Sakine Cansız’ın ailesine taziye ziyaretinde bulunan CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’le görüşüp görüşmediğine ilişkin soru üzerine, “Görüşeceğim” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu görüşmenin ne zaman olacağına ilişkin soruları ise yanıtsız bıraktı. (ANKA)