CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "Alman turistlere gelmeyin dediği" haberini yayınlayan Alman FOCUS dergisine baktım. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun ne dediğini, nerede dediğini, ne kasıtla söylediğini anlamaya çalıştım.

Haber mi söyleşi mi?

5 Ağustos tarihli Alman Focus dergisinin haberindeki manşet şöyle: "Türk politikacı güvenlik için uyarıyor: Yaşam ve hak garantisi yok"

Röportajda manşete çıkan soru şu: "Almanya'dan Türkiye'ye gidecek olan tatilciler de acaba bir tişört ya da bir şaka nedeniyle tutuklanabilir mi?

Kılıçdaroğlu'nun cevabı: "Şu sıralarda Türkiye'de hiç kimsenin güvende olduğunun garantisi yok. Bu güvensizlik yaşamsal ya da düşünsel hakları da kapsıyor." Röportajda dergi tarafından, Kılıçdaroğlu’nun kendisinin de mahkemeye sevk edilip tuttuklanabileceğinden korktuğu değerlendirilmesi yapılıyor: "Erdoğan bu yönde bazı açıklamalar yapıyor, Konuşmalarıyla savcılara talimat veriyor."

CHP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, gazeteci ve hak savunucularının hapsedilmesi nedeniyle şiddetle eleştiriyor: "Türkiye'ye gelen Alman gazeteci ya da yetkililerin sebepsiz yere ajan diye nitelendirilmelerini yanlış buluyorum. Bu suçlamalar sağlam delillere dayanarak adli merciler tarafından yapılmalı. Ama Türkiye'de herkes yargının tümüyle kontrol altında olduğunu biliyor."

Kılıçdaroğlu, Focus'a (Türkiye'de tutuklanan Almanları kast ederek), "Terör ile suçlananların yaptıkları, kanıtlarıyla Alman mercilerine de sunulmalı" diyor. Devamında ise şunu ekliyor: "Yabancı sermaye ancak, insan hak ve özgürlükleri, adalet ve hukuk olan ülkeye gelir."

Gerçek hikaye 

Ne olup bittiğini araştırdım.

Doğrusu şu: Alman gazeteci Frank Nordhausen, Kılıçdaroğlu ile yüz yüze konuşuyor. Konuştuklarını CHP liderine teyit ettiriyor, FOCUS dergisine yolluyor. Dergi, kendi mantığına uygun olarak, Kılıçdaroğlu'nun söylemediği bir cümleyi manşet yapıyor. Bu, iç kamuoyuna, iktidar tarafından "Kılıçdaroğlu Alman turistlere Türkiye'de can güvenliği yok gelmeyin" dedi şeklinde sunuluyor.

Kılıçdaroğlu'nun röportajda böyle bir cümlesi yok. Röportajdaki cümleler, CHP Genel Başkanı'nın son dönemde dile getirdiği eleştiri, düşünce ve tespitleri içeriyor. Bu arada söyleşiyi yapan Nordhausen da, bazı kesimlerin hedefi haline gelmiş durumda. FOCUS'un sunuşu, Alman gazeteciyi de zor duruma düşürmüş bulunuyor.