İzmir'in en büyük ikinci ilçesi olan Konak'ta AK Parti ve CHP kadın aday çıkardı. Ak Parti adına milletvekili İlknur Denizli, CHP adına da eski Baro Başkanı Sema Pekdaş yarışacak.

SEÇİMLER SERT GEÇECEK

AK Parti'nin Konak belediye başkan adayı, İzmir Milletvekili İlknur Denizli oldu. Gıda mühendisi olan Denizli, TRT'de çalıştı, endüstriyel izolasyon alanında faaliyet gösteren bir fabrikası var. Bir dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun danışmanlığını yapan Denizli, İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği başkanıyken AKP 'den milletvekili seçildi. Denizli, yerel seçim nedeniyle 28 Aralık'ta Manisa'da miting yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ı dinlerken yağmur suyu kanalına girince sol bacağında lif koptu. Ayağı önce alçıya alınan Denizli, daha sonra astronot botuyla seçim çalışmalarına başladı. Botu da çıkaran Denizli'nin ayağına atel takıldı. Geçirdiği kazaya rağmen seçim çalışmalarını kapı kapı gezerek sürdüreceğini belirten Denizli, Konak'ta iki kadının yarışmasının ülke siyasetine bir mesaj olduğunu söylüyor: "Ancak bu durum siyasetin temel eksenini değiştirmez. Yani seçmenler yine adayların dinamizmlerine, iş görme kapasitelerine ve temel değerlerimize olan saygılarına bakacaklar. Konak seçmeni hassasiyetlerinin, beklentilerinin karşılanıp karşılamadığı ile ilgilenecek."

Konak'ta 50 yıldır yaşadığını ve ilçeyi çok iyi bildiğini öne süren Denizli, CHP'yi şöyle eleştiriyor:

"Seçim sert geçecek. Çünkü bir yanda seçmeni hiç hesaba katmadan, hatta tabanı ne diyorsa tersini yapan bir parti olarak CHP var. Diğer yanda Konak'ı adım adım gezen, yaşananları, sorunları bilen bir aday olarak ben varım. Konak'ta talepleri olanların sesi olacağım. Bugüne kadar yapılan yanlışları dile getirirken sesimiz gür çıkacak. Biz, CHP'nin İzmir'i yönetmekte, taşımakta başarısız olduğuna inanıyoruz. CHP'nin İzmir'de yaptığı, emek harcamadan rütbe dağıtmaktır. Bu şehrin temel değerleriyle sıkıntısı olduğu düşünülen adaya Konak'ta yaşayan İzmirlilerin bu gözle bakacağını düşünüyorum."

GEZİ'DE ÖĞRENDİKLERİMİZİ UYGULAYACAĞIZ

CHP ise Konak'ta eski İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş'ı aday gösterdi. Pekdaş, 1992 ve 1997 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği yaptı. İnsan hakları ve kadının insan hakları mücadelesine ilişkin çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev aldı. 2010 yılında İzmir Baro Başkanı seçildi, adaylık nedeniyle de istifa etti. Bir dönem işkence mağduru Manisalı gençlerin avukatlığını yapan Pekdaş, Gezi Parkı eylemlerine de destek verdi. Pekdaş, "Yerel yönetimler demokrasinin ilk ve en önemli ayağıdır. Mahallerde kendi sorunlarını çözmek, kendi sorunlarını belirlemek için var olan insanlarla birlikte yerel yönetimlere adayız. Yerel yönetimi birlikte yönetmeye adayız. Yerel yönetimler meslek değil bir tavırdır. CHP'nin yerel yönetim modelini, Gezi'de öğrendiklerimizi hayata geçirmek için yola çıktık" diyor.

Kadın aday olarak omuzlarında yükün ağır olduğunu belirten Pekdaş, Türkiye'de sadece 2013'ün ilk 10 ayında, 189 kadının erkeklerce öldürüldüğünü, 179 kadına ve kız çocuğuna tecavüz edildiğini hatırlattı. Pekdaş, son bir yılda, kadınların 40 yıllık mücadelesiyle elde edilen haklarının tek tek siyasi irade tarafından yok edildiği görüşünde: "Kürtaj yasakları, sezaryen yasakları, tecavüz mağduru hamile kadına bu çocuğun doğumu konusundaki düzenleme ve destekler, evlilik teşvik kredileri, üç-beş çocuk yapma çağrılar, kadın haklarının yok edilmesi demektir."

Pekdaş, seçim için örgütle birlikte kolları sıvayıp, çizmeleri giyip kapı kapı gezerek iktidarın yaptıklarını anlatacaklarını söylüyor:
"Başkan seçilince de birlikte üreteceğiz, birlikte yöneteceğiz. Yeni dönemde kadınların şiddete uğramadığı, özgürce sokaklarında dolaştığı bir Konak yaratacağız. Şeffaf, hesap verilebilir, tüm insanlarla birlikte karar alma süreçlerini demokratik olarak işleten bir Konak Belediyesi'ni birlikte yaratacağız."

timetürk